[清酒撚] 清酒集中討論 (2)

169 回覆
4 Like 0 Dislike
薰爽醇熟既分類方法其實好主觀
日本酒既香氣成份之多之複雜,比喻にごり酒、貴釀酒,發泡酒等等好難用4個維度去分析,參考好就好

反而酸度同日本酒度有客觀基準,再睇埋做法,酒米,精米步合,後處理方法
再對各地區及酒造既風格有一定理解,大體上都可以估到支酒既風格
明白明白
冇飲過
枝海龍神水放佢1日仲好飲,果香愈飲愈出,清純通透
高端既清酒好多都係醒醒更精彩
我都冇試過慢慢飲海龍神水
極有興趣,但係想知運費,時間,同埋入口係咪要去報關手績?
同意,加上薰爽醇熟 係 SSI 嘅罐頭課程嘅產物,完全係用嚟嚇D 唔識清酒嘅人。你去各大酒造嘅網頁,同日本各型清酒ONLINE SHOP,係冇一間會用「薰爽醇熟」嚟分類。

我有位日本派來香港公司的同事,亦係佢帶我入坑,佢話佢啲血都係酒精, 佢亦係唎酒師,但佢都話唔明點解香港咁鍾意用「薰爽醇熟」,反而佢係用 fruity, 甘旨juicy, pichipichi fresh, 淡麗,balance, dry, crispy, キレ,とても美味しい。
我都有過同樣經駛,係支中價釀人九平次,分五日飲,第二同第三日最正,無論層次同味道都係比第一日豐富,但係去到第五日,老實講,支酒未至於唔好飲,但係散散地。
唔係話冇嘅
https://utage.j-s-p.or.jp/products/jsp165

不過我覺得 薰爽醇熟 係outdate咗
以前以淡麗辛口係主流嘅時期勉強可以咁劃分
但係當新派清酒冒起之後(好似 新政、風の森、仙禽之類去挑戰新釀法),清酒嘅口味比以前豐富咗,就好難單純以薰爽醇熟去分類

同時宜家未有一套公認新嘅分類方法去取代佢,所以先可以存在到。
依家ems運費720*2係6350jpy,720x6支係11530jpy,720*12係19350、1.8*6係23350jpy
3日到
720每支運費差唔多90-100hkd,1.8就200左右一支
計返買2000-5000jpy/720支既清酒係最化算
天氣問題除左冬天之外唔建議做船運
香港清酒免稅、手續唔會麻煩

重要係寫樂仙禽大嶺天美風之森之類既二線牌子既話、原價買到最新既酒運比你地會比平亦多選擇過係香港買、我又可以草到儲分
相當於我唔攢你地錢、但你地要幫我手食骨
應該勉強都可以叫做雙贏

香港清酒唔洗報關

高度數過1000ml先要

台灣好似都要
最近飲緊小布施都差唔多係咁
第一日打唔開、第二日d香氣開始出黎、第三日香氣同酒體開平衡最好、第四日味道開始太甜、第五日就散q哂
有時間心思慢慢飲一支酒既話、係會多好多樂趣
都有一定數量酒鋪用薰爽醇熟去分類既
如Ching 相講既一樣、尼個系統只對應到古典派既清酒、對新派係冇咩用
但起碼佢可以幫助初學者把握到最基礎既清酒種類、並同其他人溝通

新派清酒五花八門咩7都有、百鬼夜行、就算硬要分類我怕都好難有好結果….
台灣要
lm
你當所有清酒去到兩個極端會係分果味同米味
然後我理解係
薰酒大約就係指果味向
醇酒係指米味向
爽酒係指淡麗辛口
熟酒係熟成酒
感謝閣下指教
想問下有無人有飲過電照菊覺得點
saketimes排名都唔差 但google睇啲簡介同評語好重商業味 硬係覺得有啲伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞