[清酒撚] 清酒集中討論 (2)

169 回覆
4 Like 0 Dislike
見就爆開定新po先
估唔到當初只係出於興趣接手野島巴個清酒po都可以推到有po 2 好感動

祝大家嚟緊繼續搵到靚酒飲
竟然我都有CREDIT,咁就要再爆多D料。如果我會路過,必然會拜訪的清酒店,保證不會空手而回。

Hasegawa 長谷川 (作,磯自慢,寫樂,獺祭,三粒米等品牌)
東京都千代田区丸の内1-9-1, JR東日本東京駅構内 B1

Imadeya Ginza (可退稅,風之森,真澄,田酒,作,あべ等品牌)
東京都中央区銀座6-10-1 GINZA SIX B2F

地酒専門店 鈴傳 (據說一次買過四至五萬日元,有機會可以正價十四代入手)
東京都新宿区四谷1-10

ふくはら(福原)酒店
東京都台東区台東3-6-8

酒のやまもと 京都店
京都府京都市左京区川端通り 三条上ル法林寺門前町36-3

酒のやまもと もりのみや Q's Mall BASE店
大阪市中央区森ノ宮中央2-1-70-106 もりのみやキューズモールBASE 1F

酒泉洞堀一ShusendoMini伏見地下街店
愛知県名古屋市中区錦二丁目13-24(伏見地下街内)

住吉酒販 博多本店 (產土,鍋島等品牌)
福岡県福岡市博多区住吉3-8-27
識人單純係鐘意清酒考嚟for fun想學品酒,考完就得個放字對佢生活無咩影響。最多就係去酒藏參觀果陣同酒藏老世有講有笑,但依一點唔考牌有心都可以學到

我反而覺得品酒好難自學
冇人帶住飲返二三十款都學唔到
雖然我係讀wset 唔係讀ssi
唔知ssi 品酒會唔會好大分別
如果真係要去到品酒既層次的確比較難自學 因為講緊要有大量sample同理論去支持將主觀感覺變成客觀形容
但SSI除咗品酒之外最值錢係日本酒經營同用餐搭配 仲有個course可以帶比你既人脈
所以我覺得SSI對於以增值事業既人嚟講好有用 但如果出於個人興趣既話可能自學/Sake Navigator會比較適合 依一點寫得唔太清楚多謝巴打提點 嚟緊會整合返落去下次頭Po
我自己都係興趣為主
紅酒清酒啤酒都學齊
講開清酒
以前有d fd 好推祟新政 14代
學完品酒之後再飲反而覺得新政其實一般
唔係真係講到咁出色
只係特別在佢好鐘意做乳酸感重/冇咁傳統吟釀style既酒
呢個價錢會expect 佢可以做得再出色d
而14代就真係出色
香味同味道都強,酒精感極低而且個尾韻好短
但缺點係我覺得係佢出既隻隻都咁上下味
依加可能飲得多,越飲越重口
個人口味偏好農口尚彥
雪櫃有支農口本釀造未開😋
諗住熱飲
咁熱仲熱飲
雖然真係會唔同味
同種米唔同
提子要種得好係要去水好,少雨,多陽光,日夜溫差大
所以通常靚酒都係斜坡種
佢種提子果度平地黎加上日本島國我估都係多雨
唔好飲既機會都唔細
長野同北海道理論上係做到好酒既
但做到出黎真係好野,唔多
以我所知,抽選倍率最低既地方大約係17倍
運氣夠好會抽到的
好飲既都應該產量少出唔到國
takahiko最近好努力推廣緊自己
冇記錯香港同London都有餐廳可以飲到直送

比較classic,香氣比入口要吸引

有大佬

講真覺得佢同極上斬冇咩分別
上個po見有師兄講起雪之茅舍之番號酒,見幫襯開間酒舖咁啱有貨買咗支遲啲試吓

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞