[清酒撚] 清酒集中討論 (2)

169 回覆
4 Like 0 Dislike
香味、前段做得極討好
但個尾好短、冇咩變化、唔太似飲酒
飲頭兩杯可能會好開心、但多飲真係要配餐先搞得掂
電照菊可以話係最典型嘅寒菊出品,偏modern同柑桔類香甜好重,同埋係生原酒所以汽泡感都好強
如果係おりがらみ嗰隻就個texture再充實啲

但係入到口就開始會有微苦中和返開頭嘅甜膩,跟住飲完好快就會消失得無影無蹤,無咩負擔咁

呢支會係唔洗考慮pairing都飲得落嘅,就算係平時唔好甜酒嘅都應該試吓
上年年頭向溫泉旅館試左枝百光別誂,感覺係驚為天人,18%精米步合,入口醇厚飽滿,一試難忘,之前老細生日上網向日本訂返黎送比佢,順便 r 返杯,香港都有得賣,但價錢十幾算,日本賣 27000円,shipping 大概四舊幾,香港賣就$2800,真係獅子開大口。

其實甘口同辛口係咪同精米步合無咩關係?

見有D文章講話精米步合愈高糖分愈多, 但有D大吟釀又話係辛口
有冇人飲過產土 香子 四農
應該係睇釀造過程?
糖嘅總量高嘅話就去提高酒精嘅轉化率同降低殘糖量

關於精米步合同酒米心白:
隙間が多いということは、米の内部まで麹菌が根を伸ばしやすいということ。そのため、より強い糖化力のある米麹ができあがります。

https://jp.sake-times.com/knowledge/word/shinpaku

辛口嘅純米大吟醸:
https://www.sakenoyamamoto.jp/view/item/000000000329?category_page_id=cat_sak05004
精酒係將米既澱粉質轉化成葡萄糖,再將葡萄糖轉化成酒精
因為兩者係同時進行(並行複発酵)、所以影響到最終結果既因素非常之多,多加除左日本酒度之外,仲有好多因素會左右到飲家對支酒既甜度判斷,好難幾辛口甜口原因歸結於單一因素...
我今日先去換

仲要過到十分鐘左右先到六本木
Gg了
以為一杯要十幾個coin
咁快排到了?
網上有得事前確認的

老細個twitter見到
新政條龍排到上三路…
大癲

預計要排75分鐘…
我放棄了
我排緊第一round 新政、仲係隊尾

東京買4400yen,不錯!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞