[清酒撚] 清酒集中討論 (2)

187 回覆
4 Like 0 Dislike
中目黑個頭十字路口有間鋪大大隻字寫信州龟齡
4400是咪炒價?
精米步合高既話,即係米既蛋白質同礦物質會多d,酵母會因為多d 營養活躍d,所以傾向性地會產生d 米味同旨味重既酒,但同甜度無關。

甜度既糖主要係製麴時麴既酵素將米既殿粉轉化做糖而黎,之後麴會製成酒母再釀成酒,所以釀酒既時候一方面酵素繼續將米既殿粉轉化做糖,而酵母亦一路將糖變做酒精,叫並行發酵。
所以簡單d 講就係落多d 麴,等酵母趕唔切食晒d糖咪得,另外因為麴同酵母各自有唔同既活躍溫度(麴係8-12度,酵母係16-18度),所以釀酒時溫度既控制都會影響甜度,當然仲有好多其他野可以影響到例如完成釀酒既時機/時間,四段仕込等等。
咁都get到係邊間,巴打西利!
值唔值?有諗過買但太貴
羨慕死人,香港見到朗豪坊地庫有間清酒鋪有賣,開價$700, 可惜係 23年1月的貨,唯有放返低。

百光係貼紙酒,冇酒造亦唔識釀酒,只係搵酒廠幫佢customer made 或包咗缸酒當自己。同一規格,買返正廠會平好多。不過百光個MARKETING 同包裝係比酒造做得好,所以各有所好,鍾意就得。
絕對同意高端酒可一試其熟成潛力,但前提要係設計好的熟成。

但放係零售店鋪嘅雪櫃,櫃內有光管,再望下個雪櫃溫度計,顯示為 14度,我諗每日呢個雪櫃最少開開閂閂三四十次,經過咁嚴峻嘅熟成挑戰,都係搵識貨之人。
百光同楣野川18都冇飲過、不作具體評論
但除左尼d紙面上既參數之外、發酵溫度、時間、搾取方法、後處理方法等等因素都有好大影響、有冇分別真係要飲飲先知

好似大信州香月既至極、古今、神壽
米一樣、水一樣、發酵時間溫度一樣、搾取方法都一樣、只係將同一lot 酒入面造得最好果一批抽出黎做神壽、第二好果批抽出黎做古今、其他酒番返做至極
三款酒既差別其實只在於後處理既不同、但味道真係有分別、價錢都差好遠

類似既例子仲有黑龍既統米大、石田屋、二左衛門、三者數據上既差別其實有限、但大家既評價差天共地。

好多野只睇數據、仲要係唔全面既數據、係做出唔到有效判斷的
尼個環境又真係差左少少
光其實係清酒最大既敵人、比溫度更加惡搞、長期用普通光管照酒既酒鋪我係絕不考慮
我遲吓會到東京公幹,有機會真係要專門到訪。
飲過幾支電照同寒菊唔同系列,個人感覺都係一般,除左支thank you.

但香港價錢mark up唔算太高。
佢blue sapphire既22by做得非常之好,但舊年就差左唔少
其實寒菊既產量咁大,賣法又自由,好難mark up得高的
酒米咩特A級山田錦有冇巴打飲得出分別?
同一間酒廠既出既話,只要細心飲係會飲出分別
東條,吉川,社三個地區我都分得到

但去到龍力咁,係咁細分落去既酒,我只可以話我仲需要大量既學習
曾經有一次去酒造問過佢老闆同一條問題 佢手頭無用2-3級釀既酒 但就直接比咗3包玄米我問我睇唔睇得出分別
視覺上一級山田錦同二三級已經有好大分別 愈高級就愈圓滑啲光身啲 如果睇樣都差咁遠其實味道都一定多少會有分別
不過好少會有酒造保留所有條件只改變米種嚟釀酒比你比較 加上酒造角度佢係想present佢希望表現既味道比你而唔係追求最高級原料 所以未必一定會係特上山田錦就一定好飲過一級 講到底只要口味自己鐘意米既級數都唔太重要
ching你講緊既係米既等級
同分化拉巴(?)問既米既產地既分級唔兩樣野黎

想只試米既分別既話,可以試下磯自慢,龍力,日日各自既山田錦系列,写楽既と東條、吉川山田錦
應該係我搞錯咗產區同米級。所以特a係指產區?米又再有分1-3等?

特a區可否出3級米?
原廠枝18%難唔難搵?
百光上次在imadeya見到成堆

酒米分特上至3等、可以參考上表

舊時係以村單位向農家收酒米、為左獎勵農家改良品種、對更高質量既米會出更好既價錢
公認出到最好米既村、就係岩先龍力張圖入面既社、東條、吉川地區(當時好似分屬兩條村)
雖說村米制度之後廢止左、但社,東條、吉川至今都因為出到最高質量既酒米而被叫做特a地區
因為風土、傳統、巿場等因素、尼到基本上只種山田錦、所以聽親都只會特a山田錦、而唔會有特a愛山、雄町?八反錦

特a地區同酒米等級制係兩個系統、所以特a地區理論上都可以出到3級米
但就好似bour既靚村、靚田會受到特別細心既照顧一樣、特a地區既田一樣因為經濟原因受到最仔細既照顧、本身特a產區就係特別適合山田錦生長
所以3等既特a山田錦基本上唔會見到

反而係因為種種原因而滿足唔到等級要求既等外特a米仲叫有可能出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞