[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (210)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
係喎
無乜講多少少
連低組別都有
佢憑乜講呢句
Lm
憑英超舒活都讚好👍
中風u13勁多鬼佬 以為華人居多
憑佢嘅飛碟訓練
好似外判左俾白星馳老豆攪
有歐沖大哥同舒活讚好
大廚:祝kim sir身體健康,早日康復
晉峰u13外判咗俾佐敦布朗老豆
公民/至尊 流浪U18 宜嘉學院n隊小朋友
蔚山高清為瓦罐放棄聯賽
態度值得欣賞
多謝支持慳家好男人宇哥
黃鎭宇:有錢唔係大哂
呂卓芹喺中風都有得踢下
其他2個 err
不過港超下遊越嚟越廢
肯踢下遊實有得踢
贏亞冠入世冠多好多錢呀
講用本地就係
講用外援 都係堅蛇最勁
[member]吹咗n年嘅Hong Kong playing style 
而家演變成點?
High pressing proactive attacking football?[/member]
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240402/bkn-20240402201953088-0402_00882_001.html

賽馬會菁英盃 傑志大埔生死對決

「賽馬會菁英盃」今晚上會在旺角大球場,上演首場4強激戰,由B組首名傑志惡鬥A組次名大埔。兩隊今季僅曾在港超揭幕戰交手,當時「藍鳥」大勝3球;不過相隔超過7個月,各自陣容變動不少,「綠戰士」實力更大幅提升,今場相信勢有一番激鬥。(周三晚上8時開賽)

傑志在最後一輪分組賽擊敗理文,以首名晉級4強,但暫代主教練金東進強調大埔不容小覷,提醒球員小心應付:「大埔係一支好強球隊,前線嘅盧卡斯、比迪高同雷仙奴都好有質素。當然想90分鐘之內解決對手,因為周末仲有對東方聯賽大戰,希望入到決賽畀年青球員有更多表現機會。」陣容方面,明加索夫、費蘭度及保羅因傷繼續缺陣。

基爾頓矢志殺入決賽

基爾頓上場貢獻1入球,更獲選為全場最佳球員(Mom),他表示十分開心,又將勝利送給上場第200次為「藍鳥」上陣的艾里奧。基爾頓續指球隊上下已收拾心情,準備迎接今場4強生死戰:「呢幾日大家練波好專注,雖然大埔好難踢,尤其我嘅好友盧卡斯,重返港超之後表現出色,但我哋唔會懼怕,因為傑志就係傑志,目標殺入決賽。」

分組賽取6勝1和3負成績的「綠戰士」,以A組次名姿態晉級。兩軍繼首輪聯賽之後再碰頭,大埔主教練李志堅認為今場戰況會非常不同:「過去有段時間傑志表現唔係好理想,但見到近期佢哋信心大咗,而我哋依家都肯定好過季初,加上呢場係菁英盃,都好睇雙方青年球員嘅發揮。」U22門將林志基傷愈後已重投操練,今場有望候命,此外王牌前鋒盧卡斯亦坐完波監復出。

盧卡斯倒戈︰只專注入波

有機會倒戈面對舊主的盧卡斯,就希望帶領「綠戰士」向捧起冠軍獎盃的目標邁進:「大埔作為區隊雖然資源唔多,但勝在教練團有豐富奪冠經驗,球員都有好強嘅爭勝心,我同唔少傑志球員都好熟悉,佢哋近年不斷進步,我非常尊重舊東家,但呢場4強戰我只會專注入波。」
「賽馬會菁英盃」今晚上會在旺角大球場,上演首場4強激戰,由B組首名傑志惡鬥A組次名大埔。兩隊今季僅曾在港超揭幕戰交手,當時「藍鳥」大勝3球;不過相隔超過7個月,各自陣容變動不少,「綠戰士」實力更大幅提升,今場相信勢有一番激鬥。(周三晚上8時開賽)

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞