[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (210)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
🇸🇬𝐉𝐒𝐒𝐋 𝐒𝐢𝐧𝐠𝐚𝐩𝐨𝐫𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐲 𝟕𝐬⚽
𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵 𝗗𝗮𝘆 𝟰 𝗥𝗲𝗽𝗼𝗿𝘁 📋

𝗕𝗼𝘆𝘀 𝗨𝟵

ᴄᴜᴘ ʀᴏᴜɴᴅ ᴏꜰ 16
Kitchee U9 1:2 Cruzeiro EC Brazilian Soccer Academy Bangkok
楊啟榮 Young Samuel James⚽

𝗕𝗼𝘆𝘀 𝗨𝟭𝟬
ᴘʟᴀᴛᴇ ʀᴏᴜɴᴅ ᴏꜰ 16
Kitchee U10 3:0 JSSL FC 2
劉昊倫 Lau Ho Lun ⚽
彭俊昇 Pang Chun Sing ⚽
陳良棟 Chan Leung Tung ⚽

ᴘʟᴀᴛᴇ Qᴜᴀʀᴛᴇʀ-ꜰɪɴᴀʟ
Kitchee U10 2:1 FD Academy
陳良棟 Chan Leung Tung ⚽

ᴘʟᴀᴛᴇ ꜱᴇᴍɪ-ꜰɪɴᴀʟ
Kitchee U10 2:1 Euro Soccer Academy

ᴘʟᴀᴛᴇ ꜰɪɴᴀʟ
Kitchee U10 4:2 malva
劉昊倫 Lau Ho Lun ⚽⚽⚽

🏆𝙋𝙡𝙖𝙩𝙚 𝘾𝙝𝙖𝙢𝙥𝙞𝙤𝙣𝙨 🥇

𝗚𝗶𝗿𝗹𝘀 𝗨𝟭𝟮
ᴘʟᴀᴛᴇ ꜱᴇᴍɪ-ꜰɪɴᴀʟ
Kitchee 0:2 Lion City Sailors

#striveforthefuture
#wearekitchee

個鬼妹仔咁細粒睇睇醫生好喎
聯賽失分最少的傑志,去年8月底公佈簽下2022年奧地利頂級聯賽最佳球員、前國腳恩查,成為當時陣中第12名外援。身穿89號球衣的恩查當時更表示,「很有決心接心新挑戰」,打算再創球員生涯高峰,並且「有信心在亞洲取得成功」云云。

這位1月剛滿35歲的中前場多面手,在亞冠6場分組賽都有上陣,而且取得4個入球,只可惜仍不足以帶領傑志出線。連同其他本地賽事,恩查為傑志上陣22場,錄得10個入球4次助攻紀錄。惟過去3周JJ都因傷而缺席比賽,近日更向奧地利傳媒透露:「 球隊適合我,但我最近一直在考慮是否值得再踢多1年。我的職業生涯中經歷了很多,薪金已不是我的考慮,生活中還有更重要的事。」

即使有傳獲得泰國及韓國球會招手,JJ卻有意返回祖家,找低組別的球會落班: 「我的祖父母不再年輕了,我們的寵物犬(Luigi) 在陪伴我們14 年後,最近亦去世了。」當地傳媒也提到,港超球市不景,恩查也看在眼內:「幾乎沒有觀眾,連亞冠比賽也沒有吸引到任何球迷。」此外亦有提及本地球隊過於強弱懸殊,當傑志面對弱旅時,便不需要恩查上陣,似乎令他感到不是味兒。
新加坡U12咁高?
會唔會係港版美斯
ssp marketing區隊level算最好個批
但隊波之前表現真係太趕客
換咗碟爺教希望做得返起
傑志個小妹妹好cute cute 不過係咪假鬼黎
巴拉克:
基奧雲尼見證
今日嘅港超水平下降
易踢過末代港甲
無癮自然就走
啟德啲嘢起好曬就方便啦
tko 都係要行
青衣啲人窮啲麻 反而唔介意
除咗食個包裝
入場都要真係欣賞到職業級數既比賽
而唔係純粹比錢消費睇充數球場學踢波
如果唔係我去睇東南海杯 或者 石地聯睇下啲人點樣踢甩人地隻牙隻眼仲有娛樂性
隔離盈翠都窮?
實力都係其次,最緊要踢法要有觀賞性,睇盧頓仲好睇過曼城對阿記
係囉 我都諗咗陣
佢講後面啲村屋呀?
好似域奇波咁就死得
場場都901打企位再長傳反擊

不過而家中下遊班充數球員,連波都未識控,出波都未掂,仲談咩執行各種戰術踢得有觀賞性
港超地區球隊冠忠南區季中簽入幾名新兵,其中曾經成為「3料澳門足球先生」的積遜(Jackson),加盟球隊不久已迅速融入,這位前鋒盼望為南區作出更多貢獻,衝擊錦標,證明自己有力立足更高水平的賽事。

巴西籍的積遜小時候跟很多當地小孩一樣,夢想成為一位職業足球員,可惜他的足球路起步未算順利,令他先後到澳門及土耳其等地尋求發展,包括2018年曾效力當時成立僅3年的土耳其球會艾法利古卻:「當時我有個朋友喺嗰度踢緊波,而且足球喺土耳其好盛行,所以決定去闖,順便見識歐洲嘅足球文化。」

Jackson回憶雖然僅效力艾法利古卻僅僅一個球季,但隊友皆十分友善,使他非常高興,更向記者分享一件趣事:「土耳其到冬天會落雪,但我由細到大喺巴西都未見過雪,搞到好似發現新大陸之餘,仲同其他巴西隊友玩埋一份,但嗰陣真係好凍,練波着多幾件衫,都覺得好難頂!」Jackson大笑道。

其實早於2015年,Jackson已首度征戰澳門聯賽,惟當時因未能適應環境而離隊,但到2020年回歸澳門後,表現脫胎換骨,並留在「濠江」居住近4年,甚至在其中一季包辦聯賽神射手、澳門足球先生及最佳11人足球明星。Jackson成功背後,多得其妻子負責照顧起居飲食,令他能專注於賽場,他露出甜蜜的笑容續道:「前幾年有老婆煮飯畀我食就好好多,因為我練波同比賽之後,通常會返屋企休息,唔似太太鍾意周圍搵『食』,所以好多謝佢咁畀心機照顧我。」

在家人的支持下,Jackson在澳門球壇發展順風順水,被問到為何跳出「舒適圈」,選擇來港加盟冠忠南區的原因,他語帶堅定地表示:「作為職業足球員,幾時都想挑戰自己,所以就算我喺澳門攞過好多獎,都想過嚟踢港超,證明喺更高水平嘅賽事都一樣應付到。」結果積遜兌現自我承諾,投效南區後的處子戰就取得一球進帳,助球隊在史提芬彭利拿缺陣下,於「賽馬會菁英盃」擊敗同組勁敵大埔。

原來Jackson之前一直未曾來港旅遊,直至去年2月尾應朋友邀請,入場觀看東方對南區的港超賽事,豈料一年後自己成為南區一員,令積遜嘖嘖稱奇:「一年前我喺旺角場睇住南區贏東方,當時已經覺得港超水平唔錯,好想過嚟挑戰下,點知一年之後真係加盟南區,我會努力為南區做到最好。」

原文網址:3料足球先生積遜 為挑戰自己加盟冠忠南區 | on.cc東網 | 體波 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240401/bkn-20240401173110370-0401_00882_001.html?fbclid=IwAR34UB5aZlzqBesx2BxP0a_G1MSQ7Ck_qTTczYnO5FCOdvYOfF5kfkayaiI

談喬迪給球隊放假兩天

樑諾恆表示:“我不回香港了,馬上就回杭州,目前的情況下還是儘可能多休息,每天在隊裏保持治療,爭取讓膝蓋儘快痊癒。”

唔撚好返香港呀 揾賣剩菜掉鳩你
佢改埋隊波叫將軍澳FC都唔會吸到人
本身個區就係睡房城市 返屋企瞓覺 返工出區 放假出去玩或者返老家
將軍澳距離其他區又遠 又唔似天水圍果班搭車落元朗咁近做半個元朗球迷
整定立足呢個區就唔會儲到街坊fans
你隊閪波亞冠咁撚柒明明可以出線就踢到咁撚閪
好意思怪人唔入場
應該仲有好多嘢無講,對弱隊唔出佢,一定有其他原因
某程度上咪姐係屌緊伍健 屌佢有亞冠都可以搞得咁差囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞