[多圖] 繼續700日環遊世界

209 回覆
173 Like 6 Dislike
巴打會去邊?
我會去 Dubrovnik, split, 諗緊去唔去埋湖區
我記得
我會去11日由南玩到北
主要停Dubrovnik, Split, Zadar, 十六湖同Zagreb, 中間會有d day trip去其他巴爾幹國家
Zadar 都好似幾吸引。我呢程會去 Trieste,唔知似唔似
學印度人吃飯
既然遇到這麼友善的本地人,我也順道向他們學習地道的進食方法。

我們常覺得印度人用手吃飯好像很骯髒,但其實他們也有自己的衛生觀念。

在飯前,他們會先從餐館旁邊的水桶拿水洗手,而且絕對只會用右手碰食物,因為傳統沒有廁紙,所以他們都是用左手抹屁股。

在吃飯時,這裡的人會用一張蕉葉做桌布,然後在上面澆上白飯和醬汁。

他們會先用右手抓起一些飯,與醬汁攪勻,然後捏成一團放進口裡。

這動作有時還會講究不能將頭靠前,好像狼吞虎嚥一般,而是要將飯糰用手指捏住放到口邊,再用拇指推進口裡。

吃過飯後,只需將蕉葉對折便可整份丟棄,連洗碗也免了,非常方便。

他們飯後也會再洗手(而且只洗右手,雙手通常不會碰到),才算大功告成。

與本地人吃飯

南印度典型的菜式,以素食為主,用蕉葉承載

夜晚遇到幾個小朋友,與他們打了一陣羽毛球
Zadar風景幾好 又冇Split咁多人 (真係太多人)
記得嗰陣去到 第一個行程就係去急症室

Rijeka Pula都好值得去
今次都想去埋 Trieste,好似幾近
去旅行真係無底深潭
Split 會唔會好 touristy?
不過自己中意古羅馬,所以好似必去咁

好似唔錯咁
辣味嘅嗎?
會 不過都應該去 嗰陣去咗啲古羅馬遺蹟
反而嗰啲遺跡冇咩人 可以慢慢睇
鬥獸場

當時未出發已經病病地 行程第一日係Zadar
香港多哈轉機到薩格勒布 再搭大巴
落車真係頂唔順 一擺低啲嘢就急症室
醫生護士幾好人 抽血照肺等結果 後尾開咗10日藥 食到走嗰日
記得Rijeka有大巴去 好近㗎咋
黑山、羅馬尼亞比預期中好
雖然羅馬尼亞唔太順路,但首都Bucharest 睇暴君遺跡、Sibiu古城、Corvin 城堡都保存得唔錯,價值唔會差得過西歐既同類景點,而且算平少少
克羅地亞無錯係靚,但同時太多遊客,拉高晒物價
通常都偏辣,但可接受
想去戴克里先遺址

我去旅行都容易咗病,好惨
羅馬尼亞,保加利亞,摩多瓦都係啲會喺地圖見到,但唔知點編路線既國家

黑山有地方推介嗎?
一大病就好掃興 係食咗藥都係發冷發抖 頭好痛
如少少唔舒服食成藥就算
去一去醫院又冇咁半日 當時冇買保險自己畀錢 (好少買保險) 好在就唔太貴 (見醫生 照肺驗血 藥錢) 折合9百幾港幣
Lm
試過喺非洲病咗
全程縮喺車度「睇」動物
好想去……

過多排可以去下Calgary,但停留時間太短,太急應該去唔切Banff
等你分享
Banff 應該好靚,上次去加拿大都無去到
Day 54 橫越南印度

今天大部分時間都在乘巴士,從馬杜賴橫越德干高原,到達西部的海港科契。

德干高原以種植棉花聞名,山上濕度很高,長期雲霧繚繞。

不知是否因為這個原因,還是因為車上沒有冷氣,或者窗外下著濛濛細雨,我在整個旅程一直保持半睡半醒,對車程也沒有什麼印象。

途中看不到棉花,卻有不少茶園

沿途景象

繼續吃咖哩角
只係去海邊既Kotor,有古城、峽灣咁樣
亦有報一日團上山睇「黑山」

其他地方就要等呢度高手指教了
未必去到,應該只係去一去卡加利兩日半就返嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞