[多圖] 繼續700日環遊世界

209 回覆
173 Like 6 Dislike
上個 post:
[多圖] 700日環遊世界
https://lih.kg/3625832

Hi 大家好!

話説之前講到我幾年前辭職去環遊世界,話咁快就寫左四十幾日,我亦都由印尼黎到緬甸,之後就要開始印度既旅程。

印度係個好神奇既地方,去過既人一係好中意當地文化,想去完再去;一係就覺得嗰度又亂又嘈,去一次就夠。咁我係屬於邊一種呢,大家睇完就會知

簡單介紹下行程先:我由加爾各答出發,一路向南到馬杜賴同科契,之後向北上番孟買、齋普爾,去到印巴邊境既阿姆利則,再去新德里、阿格拉、瓦拉納西,算係兜左個圈咁。

去完印度,我都有去埋尼泊爾同不丹,睇下喜馬拉雅山下既景色。

(好懶咁用 google 整左個行程圖)

今次旅程既相:

加爾各塔過新年

學印度人食飯

對住阿拉伯海既海港科契

孟買長長既海岸綫

齋普爾雄偉既琥珀堡

當地巴士上竟然遇到有日本女仔自己去旅行

過排燈節

阿姆利則錫克教聖地金廟

泰姬陵

瓦拉納西,恆河浸浴既朝聖者

加德滿都市區裏面既佛塔

探訪加德滿都孤兒院

不丹虎穴寺

同不丹小和尚影相

希望大家會繼續支持,有咩需要都可以留言/pm tg,大家交流下
LM
日本妹一個去印度咁大膽
佢仲要已經去咗俄羅斯同中國,好厲害
佢個樣都算安全既
當然印度就難講d
Ching 咁 mean
btw 我開左個 IG page,大家得閒都可以睇下

https://www.instagram.com/jotravels.ig/

而家努力追趕進度中,希望之後可以同連登同步連載啦
每日靠睇呢個post嚟緩解返工嘅痛苦
Ching 喺邊度識啲不丹妹
不丹都幾值得去,好有風味
不過就偏貴(相比隔離尼泊爾)
之前疫情,不丹經濟都唔係幾好
我個導遊成日聯絡我
Day 48 加爾各塔

殖民首都
進入印度的第一站,是位於東北部的加爾各塔。

加爾各塔曾是大英帝國在印度的首都,到現在還遺留了不少殖民地建築。

相對仰光而言,這些建築都保養得十分不錯,讓人一窺印度在殖民地時代的風貌。

不過在印度獨立後,政府實行印度人優先的政策,結果外國人紛紛四散。

直至現在,在加爾各塔的遊客還是寥寥,我幾天下來看到的還不到十個,與我過去在東南亞到處都是外國面孔的體驗大相徑庭。

華麗的維多利亞紀念堂,可能是殖民時代最具標志性的建築。整座紀念堂以印度最高級的大理石建造,大概想和泰姬陵媲美

紀念堂旁邊的公園,有點英式公園的氣氛

附近的殖民地建築
印度人個口味就難講D
原始城市
加爾各塔是個既適合旅行,又不適合旅行的城市。

說不適合,是因為加爾各塔並沒有多少旅遊配套,景點缺乏保養,當地人也沒有多少面對遊客的經驗。

但正因為如此,加爾各塔正好保留了一座原始印度城市的面貌。

人們各自過著自己的生活,不會有任何的掩飾;他們見到遊客會好像見到稀罕生物般,有些無所適從,有的則很是友善。

加爾各塔地鐵,以印度的角度來説頗爲先進。地鐵沒有售票機,排隊買票的人人頭湧湧。售票員也十分隨性,將找換零錢無禮的擲給我。我初時以爲他對遊客不客氣,之後才發覺他對人人都是如此

加爾各塔市場

街邊的奶茶攤。承載奶茶的是粗糙的陶杯,用完即棄。最近有考古學家在幾千年前的印度河遺址裏找到一模一樣的陶杯。想到一項生活習慣可以持續幾千年,不禁感到很是驚人
睇下當地人點樣生活 已經係「景點」了
同埋睇下啲人有幾窮
而且窮得嚟唔當一回事
留名支持
其實邊個先係你想繼續用既post
呢個啦
本來想用續 post,但係少咗啲介紹,結果都係開個新 post
可能係安貧樂道 亦可能逆來順受
感覺係一種對貧窮既漠然
不過我唔知係習以為常,定係(因為宗教既關係)根本唔在乎
九分一
加爾各塔另一個適合旅行的原因,是這裡的東西真的很便宜。

單從面值來看,加爾各塔的物價比香港略貴一點,有點像主題樂園的價錢-- 搭一程地鐵10元,一塊卷餅30元,一碟炒麵50元。

但由於印度盧比對港幣的比例是九比一,這裡立刻變成購物和飲食天堂-- 如果你不怕吃完會上吐下瀉的話!

印度美食-- 下面熱騰騰的炒麵只售港幣五元

某日為了避雨,到比較高級的餐廳吃羊肉咖喱,配薄餅和青檸梳打。這是我在印度吃過最好吃的咖喱,羊肉多汁,香而不膩。這餐埋單700多盧比(港幣70元),相比當時在印度的其他消費是天價。當時感覺很捨不得,但現在卻有點後悔沒有多叫一點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞