睇得多移民資訊,感慨原來香港真係唔差。。

322 回覆
193 Like 595 Dislike
咁遲先過去仲俾人恰啦 小朋友大人都係愈早去適應一個新地方愈好
都係睇地區

糖人佳+黑人 衰過HK
呢個係真
因為一嚟自己有方法有passport
二嚟悶咗成個teenage後嚟到亞洲好正
三都唔志在個uk身份
平心而論
通常華人區治安都ok
err...你講政治都無新移民份既時候,我就啱啱收到mayor同police and crime commissioner選舉既poll card

香港連選個議員都可以話個侯選人要否決議案=危害國安既時候,真係好諷刺
香港平係真既

但如果你要方便,預兩球去Liverpool waterfront買個apartment,行兩步就到市中心,然後佢所有city centre野都好集中,你就唔會覺得不便

有錢d就買Sale /Altrincham 近市區
加拿大最on9就係唔容許私家醫生存在
加拿大學生racist 會俾人suspend甚至踢出校
點為之參與當地活動先?
我喺外國同同事傾嘅politics
參與嘅advocacies
比香港仲多
又唔使驚比人秋後算賬

你自己做豬做losers唔等於其他人都係
極樂又未至於
澳洲都要睇咩城市
但而家國安法+23條
揀100次都係悉尼>香港啦
香港唔差,但歐美更好
有人鍾意搵多錢,有人鍾意生活寫意
個個人價值觀唔同,自己開心咪得
而家住大廈屋苑鄰里關係真係好少有
但私刑搞到好似黑社會
藍友:黃絲 KOL 去風流快活
藍友:去外國生活唔好

所以果時我聽到鄰居講都有少少震驚
原來英國都有元朗國...
所以我依家都叫依度做圍村

不過講真報警差佬都唔會理
教訓條道友等佢唔敢再入村亂黎算數
又話俾人欺凌 又話中學送佢自己去外國讀書
到到地方都會有佢嘅問題,最緊要接受到,如果唔係點解會有咁多早年移民外國嘅人回流?
有啲人鍾意住大屋,悶啲都冇所謂
有啲人就寧願住細啲,但係有大城市嘅感覺
都係睇你追求啲咩
但絕對係完勝香港
悉尼
你係香港夠唔夠彊晚上00:00 出街?
英國你夠唔夠彊?
美國夠唔夠彊?

唔好講廢話啦,渣渣下車撞左,同人嘈兩句,美國真係可以拎支槍出黎掃低你,香港有無試過?可能有啦,1萬宗都未必有一宗

但美國真係難講
治安率,老實講,香港真係全球數一數二安全 (唔計政治個堆)
香港根本係最好, 但最好的地方, D人都要移民。 可見香港情況幾差。 老實講, 邊個真係想移民離開自己出生地?
香港call 白車免費
美國call 白車天價
唔講遠近,如果你住得遠要用直昇機直頭可以令到你破產,加上美國人無儲蓄習慣

交左重稅,萬一出事都要食自己,我就唔明點解
點樣走難法?
可以隨時去下旅行之後慢慢再考慮移唔移民叫走難?
連日本人都屌日本既問題
你克服,實得既~

記住,日本打工你叫小一聲早晨隨時都比個上司針對死你個隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞