睇得多移民資訊,感慨原來香港真係唔差。。

324 回覆
197 Like 597 Dislike
我走之前一早知依度有好多嘢不及香港 但係我覺得不久嘅將來香港就會衰到貼地 而到時你想走到走唔到
至於唔想再供養港共係我自己嘅道德訴求 值得用一次性嘅生活水準下滑嚟換
英國醫療其實唔太差,公立醫療嚟講唔差得過香港。
低稅同高效政府係咪可持續,嚟緊真係可以試驗吓
華人多錢擺屋企
d鬼佬唔儲錢
九唔搭八
咁一九年之後嘅救生艇計劃係比以前嘅好多移民計劃都係容易咗好多嘅。以前冇能力移民嘅人,通過救生艇好容易就去到
有呀,我鍾意韓國同日本
香港係垃圾地方
留係呢到無野可以做到
所以我將來會係韓國同日本生活
根本係你班傻西走去生仔
先要煩惱去英美加呢啲國家移民
稅又重物價又高 仲要搵唔返香港份糧
冇小朋友唔洗煩教育問題
拎埋舊錢靠食息/收租 提早去東南亞退休唔撚好?
大刀會 吹到關普通人事
幾陰單係關路人事
同埋外國 直頭槍會 真係路人都怕
又講d廢話 度度都好人壞人
睇下人地 老粒 老爆多香港幾多先啦
不過23條都係食得
真 目前如果你係有少少錢嘅 係香港住都尚算可以隻眼開隻眼閉
但往後日子一定越黎越差 淨係條街變成一堆大陸餐廳我睇有幾多人頂到
not to mention都幾肯定不久將來香港人廣東話會變二等公民被人歧視 然後自己D仔女個個出街返學講曬普通話
依家係走難 心態上 出發點上己經唔同
依家出街都多左小朋友講普通話,但係個d家長都係大陸人同佢哋講普通話,香港家長晤會講普通話,除非特登train緊佢地。仲有班老師自己d普通話都未搞得掂呀,個個都係有限公司黎炸。
可唔可以講下香港點解係天堂?我當唔理政治
但就唔似香港咁易,落街
起實體舖睇實物
同埋有啲生活用品香港買仲平
好似咩牙籤刷洗頭水
利申:英國撚, 回應下樓主

收入低,稅高 --> 部分正確, 稅高但收入都高, 我稅後同香港差唔多
治安差 --> 香港治安唔見得好, 英國睇地區有D地方好
醫療差 --> 英國有NHS唔差
天氣差 --> 部分正確, 冬天真係差
教育好 --> 未親自接受過, 估計應該好
住大屋 --> 睇地區, 我住緊果度大過香港D屋好多
空氣好 --> 認同
生活無咁高壓 --> 認同, 返工D人做野好hea無OT無壓力

香港唔多講, 講兩句都話犯國安法/23條, 你住埋我果份
如果覺得有其他野重要d , 咪唔去
因為屈鳩香港人,標籤佢時事台開心
喺香港講移民
講條毛
洗咁多錢過去 實同你講好
講d野千篇一律
住得貴叫你搬遠d
交通貴叫你自己渣車
出街食飯貴叫你自己煮
搵唔到野做 叫你學it/你人問題
d野睇到我都識背
對香港人黎講, 更適合既TERMS叫走難
所以你比較其他地方冇西意義
正等於你走難都唔會嫌棄食唔好住唔好
人工高,吃喝玩樂方便,得閒可以北上食/買平野,又可以除時去日/韓/台/泰等旅行….
恭喜你先,搵到份好工
但我見普遍人就算做得番本行都要減薪

香港治安唔入元朗國應該還好,
醫療可能因為香港好多公司有包private保險,所以有落差。。。
呢代就係要做港豬同走難之間選擇,有啲無奈
見到人笑香港係國際大刀會就好笑,講到外國冇stabbings咁
上網search: London/England stabbing meme啲meme夠抵死同好笑,人哋都笑返自己多stabbings

唔係話所以香港英國都衰、中國最好,只係笑香港國際大刀會好on9
ching打算將來點樣係韓國日本兩邊生活?
娶日韓妹再旅居另一個地方咁?
我都有類似打算想聽下其他人點安排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞