睇得多移民資訊,感慨原來香港真係唔差。。

337 回覆
200 Like 618 Dislike
最掛住... 香港,近日本... 🇯🇵
香港近二十年邊有cut 過醫科學位2010年後不斷加緊學位喎,之後仲會係咁加黎緊每間U 都開到400個位,即係一年total 出800個,仲未計UST plan 緊開醫學院

呢篇野就2018年既:

翻查資料,由於經濟不景,醫院管理局財困,2002/03年度政府削減醫科生學額,由原本約330個減至250個,相隔7年,到了2009/10年度才逐步增加學額至320個,至2012/13年度加至420個;2016/17年度進一步提高至470個。若果政府最新建議落實並於明年推出,入學的530名醫科生將於2024/25年度畢業。

https://www.hk01.com/article/194438?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

劉澤星:如有需要港大醫學院每年學額可增至400個或以上

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1736698-20240118.htm
2002年到2009年 中間7年缺左560人 你係咪盲左
就算你之後加返咁嗰7年唔夠人咪做死啲現役
跟手肥上瘦下 咪無人想做HA
成個系統就由嗰時開始亂曬

你覺得無問題咪無問題
未去過咪想去
身邊好多外國讀完書返嚟都唔想走
去得外國讀書, 都有返d 家底, 有錢嘅香港人係開心嘅, 食住玩東亞國家又平又方便

香港嘅窮人有公屋都還可以, 其他就移民會好d
一係要窮 一係要奶 冇其他生存之道
香港醫療第三世界質素,邊有國家會差得過香港?
1。英國起碼絕大多數人都唔需要自已買醫保,唔似美國。
2。傷風感冒係GP 都唔理你,但大獲啲嘅問題係快好多。
3。之前香港長者嚟英國短住(買咗旅遊保),佢係街跌親,入到醫院話明佢係non resident, 結果縫針洗傷口x ray 心電圖做哂,開埋破傷風藥收番錢我都覺得無問題,結果完全無收錢。(其實我去咗private GP 先,不過佢地話無縫針設備,叫我地去醫院。。。)
4。NHS 一路call 屋企人檢查婦科病。
5。屋企以前做過勁大手術,一路都keep 住定期要去醫院檢查,我地帶哂病歴過嚟,英國嘅醫院完美地接住同我地book 定期檢查。
6。GP 定期call 叫我update 體重血壓。
7。小朋友排箍牙的確等到天荒地老,但係同NHS dentist 講話佢訓覺磨牙,就即刻幫佢整個牙套。。。

以上咁多嘢除左BNO visa 時畀左IHS, 就只係畀咗兩三次GP 藥費。
多謝詳細分享

咁睇黎係大病就英國好過香港,小病就香港方便啲
我唔知你係咪有不愉快經歷定人講你講,但我親身體驗係香港好好尤其專科,係QE佢哋真係幫到我。

如果你係話排急症好L耐,根本輕症唔去急症就已經快好多。
當你睇到大陸啲人走上街嘈迫到中央政府決定放寬部分防疫 (例如:取消健康碼)
之後澳門同香港先跟住廢除
嗰下就已經醒覺一切都係政治決定
所謂防疫迫針唔係話mainly建基於客觀科學數據

唔明啲人點解可以睇得噉簡單 以為取消晒所有防疫措施 啲移咗民嘅人就會回流 以為佢哋唔返嚟係因為返香港要隔離

成日話香港好嘅人
記唔記得
有三年冇得去旅行
要困住喺個彈丸之地
記唔記得嗰段時間有幾難捱?
人哋英國衰極都會部分放寬lockdown 都可以去唔同嘅city 或town 遊埠
唔明dislike 嗰啲人乜嘢心態
係咪已經唔記得咗香港疫情嗰時去到有幾差?
口罩炒到200幾蚊一盒
供港蔬菜去到50蚊一斤
中港司機上大陸攞貨起碼十幾個鐘被封實喺架車度連大小二便都要喺度解決
同埋依家香港人好多有公司醫療保險,有咩都私院睇,小病就睇私人診所,claim到100%或80%,都係俾個少少錢,晤知英國個邊係點。其實小病去急症室即係玩死自己。
悉尼 - 首先要大有家底
如果唔係 完全唔洗諗置業
情況差唔多重蹈覆轍緊 香港97後
樓價一直升 real wage唔點郁
但仲要稅高 炒賣賺的又高稅
無錢 隨時仲困境過香港

*不過 唔諗樓 政府保障好足
真係普普通通生活過世 都叫寫意
97前拎 你睇個opportunities cost好大
因為留係香港 果陣老共改革開放
香港中間人 食住兩家茶禮 外資中資插旗
就業 經濟 推到前所未有咁高
而果陣係外國為本passport 放棄香港坐火箭
咁梗係好似無咁值

但係依家 香港除左23條同國安 仲有乜比到你
除非中高層 仲要政府緊縮 減公務員之類果陣
公司都唔會冧 然後有事果陣 你都係會反應得切
唔係的 香港仲有乜比你放落cost

btw, 同意移民前 要做好research
無language無學歷 就要prepare for the worst 乜都做
有的 都未必一定易搵工
唔係撞正武肺復甦 而撞big tech cut人
我都隨時入唔到大group

Anyway, 家陣走 真係無乜死錯人
移民真係會死的 一定係無準備好 查好晒野就走的
有晒plan 有些少底的 點都好過留港一路沉
都正常 唔計累積財富方面
去外國留學個年紀多數揸唔到車 生活唔方便
又無香港咁多娛樂 自然個感覺唔太好
但大到咁上下追求既野唔同睇法可能又唔同
如果窮可以去遠郊甚至Perth嗰啲都升到好勁
悉尼同墨爾本係畀嗰啲賣香港樓
又有技術簽證搵到工就無得輸
加拿大美國d 中產交稅都係起毒品屋同埋homeless shelter

比一大班危害到你安全ge人用同住
成日話香港好嘅人,不如我俾大家入去睇下疫情期間發生過幾多荒謬嘢?

回顧一下疫情荒謬事件發生
https://lih.kg/bJjxNRU

你真係覺得復常就可以令到因為防疫措施而決定移民嘅人回流?
最好一開始係兩夫婦移民過去
之後喺嗰邊生細路
俾個細路做ABC BBC CBC 就唔會有適應問題
荷蘭係天堂黎嫁
去得既都係有料之人
樓價都真心唔差
香港有幾多人真係會拎最低工資?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞