睇得多移民資訊,感慨原來香港真係唔差。。

324 回覆
197 Like 596 Dislike
拎住外國passport = 外國人係香港居住,本質上已經好大分別

唔係華人樣係香港就唔係外國人
點會頂唔到 香港人成日北上消費一早慣咗
又係手揸外國passport 嘅風流留言
你老味香港有咩事你條友咪第一時間走人
無錯請一日都要睇醫生拎道符保平安
係呀……點呀?同我講嘢有無道理有乜關係?
屋頂的韓國人既英國版
但病假一日半日唔洗醫生紙
小傷風冒都係去home bargain買藥
£1.09兩日份算架啦
雖然認同要諗過自走
但唔明乳癌關去外國咩事
英加 醫療差
有冇香港公共醫療咁差? 排成年都未到你
英國 14 日內都係 self-cert 架啦
連 book左 GP or dental appointment 都可以請假
適應一個全新環境嘅壓力……可大可小。
而家d 人有錢d , 或少d 經濟壓力……但要適應面對嘅仲有好多。大壓力又抑鬱,病就生出來。

坐喺香港然之後諗外國有乜問題呀?如果咁樣覺得冇問題嘅, 我祝大家好運。
反而中年人老人家就會講多少少不滿
>>> 有不滿都好 政治態度照舊
因為有層樓 有廢工穏定收入 你唔可以阻左佢飲茶
香港最令我懷念嘅就係稅率低
香港唔係醫藥分家,所以香港人去外國生活通常都唔會習慣
但係其實醫藥分家對社會整體醫療質素係更好
留港未安慰自己香港都唔差囉
去左外國果D,有幾多個會想返香港
天大地大屋又大又平
治安所謂差你估真係比人殺咩 有咩事咪又係報保險加保費
住落左習慣左 見到香港人比人管到成隻豬咁
外國果D野算係咩
我比人偷野全村黎關心我 屋企出面有生普生過D鄰居都會係whatsapp問
相比起係香港你成D唔合理嘅事都個個聲都唔敢出
十足以前大陸見人係街訓低左都冇人理咁
呢種社會比起黑白分明嘅自由世界可怕1000倍啦
有外國passport , 留香港打工 咁又吹你唔脹既
有咩事,拍拍屁股走人
不如你搞清楚先

好多人移民首要係為咗護照同身份

唔係因為外國生活俾香港好

你本身係外國捱完拎咗護照安安樂樂返香港過好生活就勸人唔好離開香港

係唔係好搞笑呢
咁搞落去,仲搵到食?
你搞清楚先啦……我冇叫你哋唔走,我係叫你哋研究清楚,知道代價而又覺得值得做嘅咪做囉。
唔好人走我走,人哋開到門就仆到去,每人情況不同,我只係好籠統咁講一啲一定正確而又好多人疏忽咗嘅嘢。

例如一個啱啱大學畢業年青人,咪去闖下囉,呢個case唔使考慮太多,冇問題㗎。
雖則都係個交易
但佢唔左膠都唔會開放移民途徑比香港人
你某個程度正確,但要睇下你想追求咩

我阿媽果個年代大陸落泥,排到間公屋養大d 仔女已經好滿意

下一代就改善居住環境, 教育,再下一代
成長既環境,包括政治環境

同上一代講示威遊行表達自己意願,佢地真係笑你班細路,之前食都冇得食,依家有屋有溫飽,重想點?

香港真係有好多人重係努力緊,佢地追求既可能係一個正常既居所,有好多野太遠,燒唔到自己都顧唔到咁多.

有班人就響香港爽緊物質生活.
認同,若果只係當香港係搵食地方,只係搵食同生活,政治既野事不關己.香港絕對無問題

只係驚有咩事就困響度姐
反而新去咗1,2年個啲就多數只睇到好處

移民藍絲一早走難避某正拳, 鬼知 XG 環境咩
緊係無天堂,但香港有deal breaker
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞