睇得多移民資訊,感慨原來香港真係唔差。。

337 回覆
200 Like 618 Dislike
但澳洲難移同似乎比英國難搵工
同埋自成一角,旅行好遠
邊度有私刑?你有冇source?
英國唔洗食大陸藥完勝
不過香港好快就可以同中國睇齊打中藥粉劑入血
又遙遙領先
澳洲難移你當真係個另類保障
加拿大易去你睇依家變成點
仲有愛爾蘭其實都諗得過
見佢GDP增長都幾強勁下
不過你要先移咗去英國6年攞到passport 先可以過到去
多倫多之前就有賊專睇貼揮春既去爆

知一定有現金封利是
阿sir, 樓上條友咪話佢住嘅圍村, 起佢底就有案破喇
打藥粉 打藥水有咩分別?
你意思係藥粉唔溶水?
你查下乜叫 中药粉针剂
你覺得無問題咪打
哩家都係啦
我d表妹係學校唔講普通話無朋友
比人歧視返轉頭
英國搵工都唔會易過澳洲
脫歐你以為啲空缺多咗?

其實係無咗一大班東歐勞工階層撐住
個經濟嚴重萎縮咗
倫敦周邊都難 大西北真係不敢想像

你跟job list 澳洲會搵到
建築師 會計師 醫生 護士 香港人過到去一樣做到

英國就唔太可能俾你做
一撚定係白人做大你做細
而且做倉 掃地 超市果啲人 你隨時見到一個 都可能係phd 黎

英國就係唔識用人嘅才能 話撚知你係達文西定愛恩斯坦 你都係執倉
澳洲就相反係專搵人才 你有個degree點都有啲眉目
治安-> 英國大把爆格偷車班差佬查都唔查,pickpocket 多到痴線,不過涉及左膠禁忌就好快上拉人
醫療->睇睇nhs waiting list 再講
問下係乜, ching 唔使咁激動嘅
只有一個道理,有錢就邊度都係天堂
你試下有錢係南非
就真係上天堂。。。。。
睇睇香港waiting list 再講
香港專科等6年(有乜事問HK01)
NHS我等半年就得
香港你唔想等既可以去私家,大穫野HA會優先處理,香港大把人去私家照完就去公立排快期
英國有冇香港咁多私家?仲要勁貴

英國call左救護車可以因為A&E 冇位要等幾個鐘先落到車,當地新聞已經屌過幾次,同埋每星期因為a and e delay 死多250人
https://www.bbc.co.uk/news/health-68707883
英國A&E 唔夠位係真,仲有救護車都唔夠
每逢節日多人出事就真
但香港都係差唔多(牀位可以係120%)

英國唔同香港乜事都睇醫生
簡單傷風感冒 自己食藥算
係要等睇GP有啲煩
不過緊急的一樣有得睇(你講清楚乜事又緊急的有位比你睇)

香港自己可以睇私家
不過同去藥房攞藥食無分別
大病都係去返公立

私家勁貴咪同香港中環嗰啲咁上下
係無左連鎖嗰堆無咁方便
但你去得英國就預左(外國大部份咁係咁)

根本習慣上有分別外大家差唔多
無錢咪等政府,有錢有保險咪私家
就死咪快症,未死咪等下lor

你要計錢咪移民,最慳錢
香港你起碼入到院去分流,英國係可以緊急都連院都入唔到,唔關慳唔慳錢事。你呢邊私家醫院(我唔係講街症醫生)價錢對大部份人都唔accessible ,相反香港私家好多人冇保險下都負擔到去做檢查同小手術
睇區
至少我呢邊AE唔會入唔到
我都有感概以前嘅香港真係好好
本來就係
自從政府cut 醫學院位開始就走下坡
又放中國藥中國護士
根本未來係會仲衰
要睇醫院人口比
人多資源唔夠咪出事

香港咪一樣
你去將軍澳醫院同其他區醫院比簡直係天堂
香港係一個好地方
只係香港人既品格差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞