睇得多移民資訊,感慨原來香港真係唔差。。

324 回覆
197 Like 597 Dislike
老實講,左膠當道其實都幾撚大獲
當全世界愈黎愈左膠,移唔移民分別唔大
我聽講有人話,讀國際學校每年都要十幾萬,十年都百幾萬,移民去英國仲平過讀國際學校

反正香港都係搵萬幾二萬蚊既人工,去到當地差唔多人工
咁不如移民

搵兩萬人工呢世都比唔到小朋友讀國際學校
呢個先係主因……BNO 更加低門檻就走得。
我夠膽講絕大部分呢三兩年走嗰啲都係冇喺外國住過生活過(旅行或者三個月exchange唔算) ……淨係諗到外國有嘅好處,以前冇機會去,而家有就唔去過唔會心熄嘅 。
英國未試過因為咁有假放
同埋public holiday 香港真係多咗十日既
唔見得英國教育好好。 係無咁大壓力就真。
唔講政治,其實好多人以為外國真係乜都好D
但移左遇到問題唔通返香港咩

移英group 大把人話頭幾年要捱
用個捱字黎形容就知根本唔係輕鬆

最搞笑係,大把人話去到英國比人打爛架車偷野,網上呻,會話,唔鍾意就返香港

呢D野發生係香港就話,留港撚值得擁有
總之越熱愛以前嘅香港,越enjoy一個全世界真正獨一無二嘅國際城市嘅生活……而家就越失落。

走唔係一個理想有好無壞嘅解決方法……外國嘅所謂好處你住落一兩年就只係應份,唔會有咩感覺……外國嘅衰嘢就會逐一浮現,可能係越嚟越難適應添。
所以呢幾年都有人問我,你搵到錢點解唔移民
我一句問,移左民既問題唔會即刻解決

如果單純政治因素就無野好講,如果想為讀書,我到我小朋友10零歲再送佢外國讀書有好大分別?
你真心?
對……我同好多人咁講,但無人聽。
我喺歐美都叫做住過幾年,呢個世界冇烏托邦嘅。
英國無public holiday ?
有passport 未?
97 前攞咗
咁如果要拎走你外國passport先可以繼續喺香港生活,你okay?
主要係呢個假設性問題我唔覺得會發生,全世界稍為有啲文明嘅都唔會有呢樣嘢……如果發生嘅話,這個香港已經再唔係人住嘅地方
醫長期病服務一流
但傷風感冒佢只你叫你去pharmacy買藥
人哋話香港多啲 個意思好難明咩
英國一定夠,倫敦嘅話零晨12點條街勁多人添
香港都係得17日左右 佢多左10日咪 同無差唔多?
所以係因為你已經有外國passport 你先可以咁風流咁講:呢個世界冇烏托邦、走唔係可以解決晒所有問題
的確,你講嘅嘢係冇錯which 我係認同喺外國生活未必好過香港,特別對好多唔知自己原來只係適合喺香港生活唔適合喺外國生活嘅人嚟講
But still 有好大部分人就係想有個choice ,有得揀先再諗,而呢個已經over 哂所有野
英國個public/bank holiday concept同香港唔同

我份工一年有38日AL,但會default計左8日bank holiday 係定日扣左個日數,實剩30日可以自由揀日子既AL,同香港17日官假 + 21日AL玩法一樣,但唔使定死係一年指定日子放左佢,你可以多去好多野長trip

同埋一定唔會計星期六/日,如果easter/christmas果d日子咁岩係星期六係一定會係weekdays補返,香港星期六係唔補假

另外有10日career development day可以請假,病假一兩日唔使醫生紙,你有需要就wfh無人會judge你
傷風感冒係香港係要醫生紙唔係要睇醫生呀
survivor bias 來

係英國讀完書留低果d你唔會係香港見到“係外國讀完書返來“既朋友
唔緊要………無人阻你哋去,我只係過來人善意提醒。
想走好正常……但個代價有幾大?有無去當地先了解清楚?衡量得多定失多?就算決定走,點走法?

每人情況不同……後果是好是壞都要承擔架。

我當年就有兩個女性友人去到唔夠三年乳癌逝世。婚姻破裂更不計其數。
值唔值?諗過未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞