睇得多移民資訊,感慨原來香港真係唔差。。

324 回覆
197 Like 597 Dislike
發現大部分住得耐既人都會屌英加收入低,稅高,治安差(針對華人爆格同打劫),醫療差,天氣差,反而新去咗1,2年個啲就多數只睇到好處

當然外國都真係有好既地方,教育好,空氣好,住大屋,生活無咁高壓。。真係睇每人value邊樣多啲,個人黎講治安同醫療差呢2樣係最令人我猶疑不決。。

可惜熟悉既香港已不在,否則唔使取捨
度度都有辣有唔辣
講真邊有天堂
以為移民外國等如榮登極樂個d叫戇鳩
幾肯定d爆格唔係針對華人
你鍾意做豬,香港直頭係天堂啦
香港人幫香港人啫
咁移得主要都係政治原因 ,如果唔係唔會19年後先有移民潮

睇你自己取捨
其實罪案率都係睇你住邊區
永遠最旺最多人最方便的地方就最麻煩
其實都有個反例
Liverpool市中心正路過外圍區
香港係一塊福地
醫療黎講兩邊個治療哲學都好唔同
香港就係唔信任何人點都由醫生做專業決定
西方就係一早做分流由藥劑師護士都可以幫手

但每次係需要睇醫生的時候
就算係深夜都會俾到 appointnent 你
重要係即到即睇所以我真心唔覺得差
我依d 住圍村的都不知幾安全
曾經有個道友走左入村偷錢
即時通天全村都知 行蹤都有人即時報
最後佢走份酒吧俾人捉到俾人打到豬頭咁
香港醫療真係唔錯
救護車10分鐘到
香港緊係唔差啦又23條又國安法
只要你做到乜都唔理,又搵到錢夠生活,唔係生存
香港咪一個好地方
香港從來都有好多呢種好似不食人間煙火嘅人
依個係事實 同埋香港地理上近醫院
但如果係無呼吸 collapse 果d
香港生還率都好低

失救 6 分鐘以上已經好難救得翻
所以依家開始先有多d 電纖機
一般人都可以用同再加人工呼吸
我覺得呢個係地方細既國家共通點
比如新加坡有事叫白車應該都快
但你住加拿大偏遠地方叫白車就難搞
因為普遍覺得華人有錢,早排先有英國youtuber 俾人爆完
香港入息中位數比一比就知
出面邊道人工低,係入息中位數以下既人礦唔識走啫
香港入息中位數比一比就知
出面邊道人工低,
中位數以下既人礦留港ma
到英國要控制物欲,多d 親近自然
今日之後香港仲加唔差啦
23 條都有
英格蘭都重叫做做到危急平均 8 分鐘到達
(標準係 7 分鐘) 而緊急平均係 35 分鐘
(標準為 30 分鐘)

但你問我都係即時自己做急救再楂車去醫院
其實係 生活喺香港已經好過第三世界啲人 不過人人追求嘅嘢唔同
香港just beginning…. 我估好快全面轉簡體字
民主世界d人對政府好撚高要求,乜7都屌,住耐左你都會咁;點似得香港由治及興,人人都開開心心大叫「我好幸福,我好幸福!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞