睇得多移民資訊,感慨原來香港真係唔差。。

337 回覆
200 Like 618 Dislike
你想講咩呀?當然實有人好掂有人好仆街架,任何統計都係要剔走最好同最衰㗎啦……我都講撚咗每人情況不同,我係想幫緊大部分嘅人,叫佢哋停低諗一諗先,唔好狗衝。
北美(特別美國)係終極資本家樂園
個僱主折墮嘅 又真係可以冇AL 冇SL 冇Medical Insurance 仲可以at will termination
不過無型之手約束下 啲私人公司為咗爭人才又可以去得好盡
睇嚟清都係人才一名
你踩到好多留港撚條尾
香港易搵錢係佢哋信仰嚟 泊埋英加度又好似啱 搞到變咗邪教咁 不容挑戰
你用世界第一美帝嚟挑機 佢哋成個世界即刻崩塌 沮喪到淨係敢出負評
係囉
主觀咁問下心中咩叫高收入都唔敢講
香港易搵錢係公認架喎
睇你講緊邊類人
無咩料嘅靠埋d老人獅子山下精神嘅老屎忽死做爛做
英文又講唔到多句 果類咪易
正常人
專科人
老闆
香港易搵錢係公認 踩港還踩港
呢個係事實 你點講呢個都係事實
不過同唔同意睇你自己點同自己鬥氣
笑而不語
想知你係加拿大鬥氣成點
入埋藉咪返香港
個位俾人食埋,認自己D以前D靚做老細
依家講緊同美帝比較 美帝無論係mean定係median嘅disposable income都高過香港

同埋做人要睇埋未來 香港係咪真係由治及興緊大家心知肚明
唔知你講乜
咁目前嘅香港易搵錢過嗰堆萬稅國係毋庸置疑嘅
只不過有啲港燦講到香港搵錢世界第一就戇鳩咗
到時香港正式成為國制金融中心
你搵個例子數字黎探討下?
睇你生活模式
有啲鍾意香港多姿多彩
點多姿多彩 周圍吉舖
香港係吉左好多鋪頭,但英國可能係直頭冇舖頭
如果你鍾意食,你行10分鐘大把餐廳你揀
如果你要買啲電子嘢,好多鋪有得你揀
但你喺英國選擇係少好多
仲有英國買嘢消費稅20%
日常用品都貴啲
咩櫃桶牙籤風筒煉奶洗頭水,甚至乎根本冇你想要嘅款
相反你買嘢食係平嘅,樓都係平嘅
當然唔同生活style取向唔同
如果你撇除政治因素外國其實唔係咁好生活
講起買嘢,我買英國品牌
我係香港買body shop仲平過英國買
莫講其他國家入口嘅嘢
Uniqlo貴成倍
不過去得人地方你都要改變買野消費模式
只係我想講唔好將香港睇得咁差唔好將外國睇得咁好
當然你有錢的話邊度生活都係天堂
你講嘅只係垃圾英國啫 成個神根區表現最差果個一定缺點多多嘅

但係你話物價貴就唔一定準確 視乎類別

食材只要有本地生產 都可以平香港好多
時裝可能係英國平啲就算計VAT都有唔少牌子平過香港 或去巴黎買黎退稅
電子嘢始終香港近水樓台一定唔夠香港平 電子嘢唔係經常買 唔大影響 甚至可以過去巴黎買抵啲

外出用餐當然又閪又貴啦 人工高 而且係劣食帝國 移民又唔多所以口味選擇唔夠多

租貴極都比香港易負擔 雖然樓市政策垃圾 法例垃圾

但總體我覺得樓價影響大於一切
居住成本平過香港 香港消費點慳都追唔返租金差距

澳洲咪好明顯高質囉 個天氣環境無撚敵 又多景睇都好多地方去
文化活動都多 旅發局搞嘅都有

人工夠晒高 物價又低過英國 樓價都相對合理
油價都平啲

日用品平過英國 唔會話貴得過香港好多
紅酒區盛產一啲貴價食材 因為引入咗歐洲移民嘅技術 配合環境優勢 成品仲好過歐洲
啲食材係鳩住一碟意粉都好好食果種 反而喺英國做唔到
我去到一個東南亞社區 周圍都係好食嘅越南菜 又有印度泰國雜貨 越式超市

電子產品有好多貼牌嘅大陸貨 其實同香港一撚樣價錢
我比較過根本香港買同樣級數嘅家電係完全慳唔到錢
選擇比想像中更多
購買力平價下價香港人均>英國,
但係英國講緊你一家兩口拎住最低工資, 都唔會愁食用,
反觀香港兩口拎最低工資我諗唔到會係咩生活水平,
稅高對窮人無咩影響, 你搵大錢咪香港好,
治安差同樣係窮人免疫, 唯一係搶手提電話哩點真係煩啲,
公營醫療排期快過香港, 只係班醫生做嘢好求其乸西,
教育好就唔會咁多White trash失業, 俾亞洲人上晒位,
住大屋既代價係交市政稅都交窮你, 完全無性價比,
唯一同意係空氣好, 但全國唔再燒煤用再生能源既代價好貴,

反過嚟講, 香港有啲嘢一樣係好差,
最低工資40蚊, 一日300蚊, 後生仔返27日先8100,
想像唔到咁既標準下可以點生存,
香港係玩地產稅, 你要住就要交, 除非你排到公屋,
治安係要全城cctv換返嚟, 無乜鄰里互助關係,
公立醫院排期長期病都講緊開file都3年起步,
應試式教育唔係培養小朋友既全面能力而只係考記憶力,
住屋問題唔好話儲首期買樓而係連扑嘢既私人空間都無,
外國其實我覺得教育唔一定真係質素上好
但係選擇權多好多,始終香港做唔到大家所講嘅專業人士其實就真係比較差,但係外國可以揀啲小城市。正正常常打份工都唔使擔心咁多嘢
留喺香港其實有啲似你去美國淨係可以住紐約,唔可以去其他地方
治安差窮人唔係免疫
有錢人反而有錢住啲好啲嘅區
你買架垃圾車一樣可以俾人偷嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞