睇得多移民資訊,感慨原來香港真係唔差。。

322 回覆
193 Like 595 Dislike
香港份糧太少 真係搵唔翻
同我講邊度邊度治安好啲真係廢話
非洲都有好人壞人
任何地方住得耐都係會屌鬼架啦俾你有錢到移去杜拜都有一樣會係當地搵到煩惱
天氣差?
中國香港夏天35度,冬天濕凍世一你唔講?
一睇就知你未了解就以偏概全。
荒謬
之前有巴打上機後
十幾小時不斷念住
「香港只會更差」
念足成程機
要搵位盛讚都
咪當其他傻仔
冇向Amazon買過野先得假
加多個銀行假有17日 屌打北美
醫療邊度差呀
有樣野真係唔明 加拿大收咁撚多稅 所以公共服務都可以咁撚柒
梗係唔豬啦
班友去完都唔會睇當地新聞日日匿係電子唐人街最想睇香港點收皮點折墮
你問佢住既地方發生咩事有咩政策變化佢分分鍾up都up唔出
香港人慣左方便, 公司又有醫療保, 又依靠購物同熱鬧去換取快樂. 其實唔係個個啱移民去歐美. 可能移去新加坡重好啲
除咗言論自由,其他仲未同北韓比同級,真係唔差
其實每個國家都一樣有紅線一樣有黑警…英國美國加拿大呢啲地方有事基本上都係靠自己,唔死人唔重傷去報警都係hea你…政治更架無新移民份,話係香港係做豬…移民去到英美加又唔係做豬咩…dup低頭搵食啦
話為左下一代移民…華人細路天生體格唔夠鬼仔大隻,係學校俾人欺凌歧視呢啲根本係日常…學校都唔會去理,係香港讀到中學先送出國留學好過啦
華人好恰姐
讀語言學校+做野拿簽證掛
香港無野可以做到
我就算死都會係呢兩個地方
唔會係香港
香港人和事都係垃圾
咁都好講 你要求低咗啲
唔講政治

香港已經係一個衰落城巿

嚴重老年化

又失去緊國際城巿地位

所謂仲有錢搵

其實都係水尾

長遠同深圳同城化 人工樓價一體化

如果有下一代 你覺得佢地仲可以好似我地咁輕鬆係香港搵錢?
香港好好呀, d 老師全部引入哂內地專才。 留港小朋友可以接受全面既愛國教育。

廿十三條又可以令佢地聽教聽話咁為黨服務。
北美就係連咁低要求都冇
唔洗再讀英文咁辛苦都好
住緊北美
每年都唔止放咁少
見你認同香港人工高
可以問下你香港搵幾多叫人工高嗎?
住過外國之後就會知道香港好多嘢好好(曾經好好),
交通方便同埋安全呢兩樣我覺得係最明顯嘅差別。

但我一樣係疫情期間見到全世界開關,香港仲死都要話返嚟要隔離兩個星期,嗰一刻就知道整體政策已經脫節,完全唔係跟數據同埋常理去到執行,所以開關之後都係離開算數。

只能夠講自己好鍾意呢個地方,但係呢個地方唔鍾意我。
出咗去之後生活未必盡如人意,不過出面個環境同政府文化比到自己信心同放鬆。呢一樣嘢係喺香港感受唔到。
而最大分別係外國唔會將經濟、民生、施政、衛生等等全部都捆綁落去國家安全呢個範疇,所有嘢已事論事,相對客觀好多。
願聞其詳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞