IB用家討論區 (10)

927 回覆
2 Like 1 Dislike
假設而家買入30年後到期既國債,coupon rate 2% ,同期國債YTM係5%,理論債價係54左右,500萬本金可以買到9.2M face value 左右
每年收184000,current yield 先得3.7%
yes!
咁理論上買咁長既債
我就要有心理準備有幾耐hold幾耐?
早sell走就即刻少1-2%
變左玩馬拉松仲好
債價係會隨時間慢慢升
買d張唔得

唔記得圖
其實4.8%利息使唔使轉美金先有 定入咗港紙都計
港紙無咁高息,得2厘

同埋頭一萬唔計息

同埋總資產10萬美先擰到最高息

同埋你擰得4.78%息不如買短債擰5.3%

結論係唔駛點理ib個活期息
有冇例子解釋點樣止升? 我都係kick左呢度唔明長債優點
債價係會隨時間慢慢升
有冇例子解釋點樣升? 我都係kick左呢度唔明長債優點
same
其實一個問題可以總結到
>我買30年5%長債,2%利息
如果我hold10年放,同hold15年放
我可以點自己係買前計到提早放既收益係幾多
有啲人買長啲嘅債同時賭債息跌
不過唔想諗發生緊乜事就當定期咁揸到尾都錯唔晒
唔建議放cash
美國遺產稅貴到傻
假設而家買30年長債 5% yeild, 當減息開始時一年後減到 4% yield, 等於用一年賺左30年的1 %
如買15 年債就等於用一年賺左15年的1 %, 大既係咁, 唔知有無錯
同樣道理如果加息到6% yield 就會輪, 人地就可以買6%, 你就得5% 提早放要輪錢
計唔到
中間走要考慮價錢唔係一個固定數字

大概黎講
如果廿年債YTM報緊幾多
你淨廿年嗰時賣都會係差唔多
但係呢個YTM係浮動嘅

對於任何一種債
YTM 大約就係票息(標住個利率) + 現價同名義本金嘅差距 (化返做年率)

呢度當住simple interest先
有興趣計複利嘅自己再睇

好似係咁
首先你個計法係息率不變先可以比較
但息率年年都唔同比唔到

簡單啲就係你買入果陣嘅YTM%
唔明點解要將啲嘢複雜化咁去諗
好多時只係0.0幾%嘅分別
有冇人用恒生轉美金去IB?
我指示左今日轉但恒生冇扣錢 IB又好似冇收到
所以簡單啲講 依家買既債既利息固定
債既息升跌都唔影響你當時買既息 只係債價有影響 唔放等到債券到期就完
你4點前fps好似今晚就收到 有冇入埋你戶口no.落個轉數message到 唔好入錯你自己refence message
新手想請教有冇人試過ibhk提取日元去hsbc hk account?
個中轉行係hsbc japan (HSBCHKHHHKH), 佢收唔收中轉費?如果收又會收幾多錢?

另外, 我3月中用 HKD 換了¥946997日元, 現在想電滙到香港滙豐, 系統會話只有¥931618日元可提取, 為甚麼不可全數提取?
Thank you.
美金喎…唔係得wire咩恒生的話
Sor9 當咗港紙
債價變動唔係你想像咁樣,諗多咗
Wire 係咪要等多幾日
請問下 最近想轉會IB
係咪可以直接HSBC 美金戶口FPS 入IB?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞