IB用家討論區 (10)

927 回覆
2 Like 1 Dislike
我發覺我都唔識計
即係我買3-6個月T-bill
我計極都係2.x%
但年化回報5.1%

我concept錯定計錯
想問ib提錢

以前用大貓轉數快轉錢入去ib

想ib提錢走

見有電子轉帳同電匯

想問邊個先係免費
收款銀行又會唔會收手續費?
你有無除返年期
e.g. 5個月賺2% 就係2%÷(5/12)
請問新UI currency conversion喺邊
我次次都靠search叫佢出黎
想問吓如果我要swift轉yen返去hk hsbc戶口嘅話中轉銀行大概會收幾多錢?
bank wire
港幣的話兩個都免費
之前有探子回報過
JPY 用hsbc/citibank 收的話冇手續費
點解我明明入左錢 link左銀行acc 都仲係話我開戶任務未完成?差個signature verification
ib 每個月頭一次提款免費是常識吧?
一星期
唔該晒巴打
你upload左身份證果啲未,up左就等2-3日
Upload晒 今日第三日
Bank wire 係咪要比中轉銀行收usd13? 無論邊間銀行出金

同埋我今個月我已經用左一次免費出金quota 用bank wire 出金, 想問我可唔可以用其他美金出金的方法?

我都係自學,唔知有冇錯
用excel solver將Present Value = 現價 (i.e. Ask price $95.3)
用返條Formula: Future Value = Present Value * (1+ rate) 計返個rate
另外excel 有yield func可以用 or 網上d bond calculator

Ching可唔可以計到假如上面既債換成一張t bill既year to maturity係細過過1,say 0.1,而ib上面既YTM一樣係5.117%,實際上到期之後收到盈利係幾多%?
IB Trade permission 要等幾耐??
唔係秒批咩
自己ac個page轉setting
唔係好明
5.117% x 0.1
5.117係annual rate
我concept唔清
想confirm如果到期日細過一年,到期之後收果舊錢會少幾多
雖然就快到期既債ytm係最高
但頻繁交易需要好多手續費
你平時買野$100/1kg
但你買0.5kg你會點計
咪剩餘日數除365日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞