IB用家討論區 (10)

927 回覆
2 Like 1 Dislike
咩版唔係see你跳去邊個網係睇你用咩地址 用香港地址一定係香港版
點樣睇自己係開咗IBHK定IB LLC戶口?
https://lih.kg/aRfBxAV
#12 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
前幾年有巴打教我statement 寫ibllc就係海外 寫ibhk就是香港

有冇熟手巴打明白ib右上個yield點計出黎google完都唔計唔到
你用$95.3買,政府2025年3月用$100同你贖回,再加埋派息(如有),年化回報就係5.168%
想請教點計
我既計法(用ask price,343days to maturity):
(100-95.32838)/100*(365/343)=4.97%
計唔出佢個數字(5.168%)
票面息率?
treasury bill應係zero coupon
冇coupon rate 定係我理解錯
搵唔到
最後靠Google password睇返save低咗嘅username
有keep statement 都睇到既
Statement 好複雜,完全唔識睇
第一個term唔除100,除95.32838
第二個term嘅日子計法未必係 365/343
應該係咁計?
(100-95.32838)/95.32838*(365/343)=5.21% 等於右上yield

用$95.3去買 所以分母應該係買入價
仲有個yield好似會 計埋$5美金 佣金 所以會再少d
可以自己揀gen啲咩報表

好清楚的
係喎 傻q左走去除100多謝指點
想問下開ac個入錢係咪即時? 我入左兩次一萬蚊都冇反應
快就1-2小時,慢就1-2日(假期之類)
尋晚入依家都冇
你是咪TT附言冇寫ib ac number?
晚黑銀行閂門啦 要中午先會幫你匯錢
我直接掃佢個fps咋
Fps唔知我淨係用過TT 我海外ib冇fps
remarks 要寫自己個ib id (U1234567)

係啊你冇寫ac number 要打電話比客服姐姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞