IB用家討論區 (10)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
你講同ib“報價”差好多?係咪冇market data照車落去,佢報價delay 15分鐘,一喺就個 bid-ask spread 好大
點解唔snapshot個價先?
想問下係咪一定要有電腦先開到戶口

得iPhone
Next option係咪即係隻債既下一次提早續回權既行使日期?
如果係既,隻債28年11月到期,佢28年10月提早續回,先早嗰一個月有咩意思?
想問下IB 可唔可以一個名開兩個戶口

想開個小型cash account 駁api trade
有bug 都唔會唔小心開左margin
想市問TLT既dividen洗唔洗比30%稅?
唔夠歲數?
屌入咗錢唔記得通知ibkr
而家筆錢唔知去咗邊
通知返咪得
你有入數紀錄同時間架嘛
通知咗啦
但過咗兩日ibkr都係話等緊筆錢
要,但會退

其實要玩就直接買長債好過la….
係, TLT 永遠無到期,但啲直債可以守到去mature
你地會唔會成款身家放係ib?
明白晒 唔該巴打
你自己搞清楚有冇做錯嘢?通常通知咗IB, 辦公時間,兩個鐘頭就入到帳
風險呢樣嘢要自己去計
我話比你聽我會,咁啊會影響到你嘅風險評估
因為我唔係你

要知嘅係ibhk 唔你離岸戶口,受香港金管局監管,有50萬投資保障(只限現金同ETF), 美股ibhk話部分資產會由ibkr(美國母公司)托管,理論上係受美國證監果50萬美保障,實際運作ibhk就無詳細解釋。
打錯太多字打過

風險呢樣嘢要自己去計
我話比你聽我會,咁唔會影響到你嘅風險評估
因為我唔係你

要知嘅係ibhk 唔係離岸戶口,受香港金管局監管,有50萬投資保障(只限現金同港股), 美股ibhk話部分資產會由ibkr(美國母公司)托管,理論上係受美國證監果50萬美元保障,實際運作ibhk就無詳細解釋。
一個月美債其實抵唔抵做? 我見其實同3個月個YTM 接近
點都放D落CS到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞