IB用家討論區 (10)

927 回覆
2 Like 1 Dislike
Thanks上面咁多位ching
想知你地prefer買就到期但高d ytm既債
定要等兩三個月但低d ytm既債
如果你得香港銀行戶口就只可以用bank wire

暫時冇人試過有一間銀行收usd中間行係冇手續費
好似調轉先有得比較
宜家買債唔係好抵
Baa Corporate Bond - Federal Funds Rate 低位
https://fred.stlouisfed.org/series/BAAFF
不過要買當然係買HIGH YTM
Sor 其實都無得咁比
Ib難用唔出奇呀,要花時間去學點用囉,要易用就去返用老虎牛牛
唔好玩啦,公司債只係高國債咁少先唔好掂

正常都會高國債幾厘

而家咁樣佢一跌肯定跌到仆直

到時渣都無
要等下
搭單問大家會轉返港紙先提錢走定usd電匯算
同問
咁你提完之後係用港紙定用美金?
滾存去下次囉,你買得債都預舊錢擺到退休架啦
3-6個月 for now
50k usd

太少交易費佔比太重
試過美金同日元由ib transfer 去hsbc hk, 都冇收手續費
想問咁樣即係有無用到孖展? 剛剛set 左戶口由孖展轉做現金戶口, 但我預覽超過我現金購買力, 都無彈警告出嚟

小弟 IB 新手,早排上Office 搞左簽名認證…
想係IB 換日圓,再轉到本地銀行提現金,但有幾個地方唔太清楚,想請教各位大大!

1) 點解我 IB 㩒左10萬YEN, 但佢比得99xxxx YEN我?
2) 如果提現到本地銀行,係咪會有額外手續費?如有,大約幾多?
3) 提現到本地銀行,係咪要T+2 先收到?

感謝!🙏🏻
好戇鳩一問,IB內用USD.HKD將港紙轉美金,係咪就算今日入金都無咩t+幾嘅rules?會唔會當我借錢轉curreny而收我息
咁用法等封A/C 🙏🏻
轉貨幣點會當借錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞