IB用家討論區 (10)

933 回覆
2 Like 1 Dislike
咁要幾多
自己試吓啦.... 夠數就唔會彈句嘢
連登仔有層600呎樓渣手月入五皮係基本啦
有無人覺得日結月結單變咗做pdf無咁好睇
新手想問 FPS 入錢通常幾耐見到數
尋日入今日仲未見既
新手想問
1)通常新開戶要幾耐?已經揀咗銀行自動轉賬入金

2)想拎返開戶嗰一萬蚊係咪一定要上IB office簽名?
holiday 經
Referral 個200鎂幾時先入戶口
新手想請教有冇人試過ibhk提取日元去hsbc hk account?
個中轉行係hsbc japan (HSBCHKHHHKH), 佢收唔收中轉費?如果收又會收幾多錢?

另外, 我3月中用 HKD 換了¥946997日元, 現在想電滙到香港滙豐, 系統會話只有¥931618日元可提取, 為甚麼不可全數提取?
Thank you.
睇option 實時報價 應該揀邊隻subscription?
IB冇當日沖銷?開左個細倉唔夠25k美都可以出出入入
IBHK 冇依樣野,IBKR先有
新手想問下IB買美債
e.g. $97買入1年債 6月, 12月 派息
我1月買到依家賣出套現
收益= 1月到4月既利息+(賣出價格-買入價格)
咁係咪個利息冇揸到到期$100 咁高? (假設價格浮動唔大)
一年債唔派息
咁我買果個應該2年債黎
想倒轉問
如果揸三個月同到期一樣利息仲會有人㩒到到期
係啊 我就係咁諗
隔離po 話有5百萬all in 30年長債就退休
咁佢都係要等每次派息先有錢比佢套現啫?
仲要派息唔高,要等30年政府收返$100
先有5.幾%
每年4.3%喎 半年派一次 5球咪每半年派10萬
點解派得小
買果時5.x%咪5.x
5.x% 要係coupon rate先係每年派5.x%比你

如果5.%只係YTM,coupon rate 實際只係得2%的話,500萬本金每年先收到十萬,要等到債券到期先拎到個capital gain,咁先有5.x%
唔係咁計

係計YTM
yes 我就係咁既意思
咁其實某程度我要當佢係定期咁睇
因為我玩左渣馬好耐
我expect佢同渣馬個流動性相近
(每日計4.幾%利息,隨時套現)

咁其實都相近既
但美債買長債+派息低就差好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞