IB用家討論區 (10)

933 回覆
2 Like 1 Dislike
係咪opra
唔洗了 但唔係24個鐘 係22個鐘
落單要開常規時間以外
買BOND 計錢一問
我有USD CASH $5,074
set 買一隻price: $100.32, size:5k
bond confirmation果頁就寫total ~USD$5,024.5 (USD$12 commission)

實際trade history-> summary tab就show "buys:$5k Avg(BOT):100.298 NET Total:5,014.9 Commission:5 NET Incl. Comm 5,019.9"
我理解呢到IB幫我SMART ROUTING左

但我USD CASH 變左USD$-37...
咁咪扣左我 USD$5,074+37...我點計都計唔到
因為我要比accrued interest上一手 bond holder?
IB 手機版點樣揀美債
用網頁版好d
應該係
想請教一下,本身戶口可用支金90,xxx

但“現金“好多時都係出現負數(-500)係點解呢?
係 30幾美好貴下
我有冇睇錯/理解錯呢?
IB :1鎂換8港
大貓:1鎂換7.8港

如果我冇理解錯,容許我講句:「我☆佢大貓個△▽冚家〇啦」
IB 而家USD.HKD 係7.8308喎
係喎,睇錯咗1兌8添

但即使係咁都好唔抵(大貓)
兌50000鎂去港,已經蝕章咗1540港
射50000 鎂去IB 兌,再調番黎可能連bank chg 係咪仍有著數呢?
啱啱訂咗,1.5美wor巴打
咦 我入去睇返係1.5
可能我轉返去non-pro account
唉 好鬼複雜
You 孖展 即係唔夠錢用股票做抵押問ib借咗500蚊 要比利息
可用資金即係你仲可以最多問ib借9萬
個app又虧?
應該見到了,9 apr broker interest accruals - 96.06, 下次唱左鎂後等2日先買bond, 我知錯了
其實都係1~2唎
無理由㗎
我當你65000鎂 借兩日都係廿幾蚊美金
應該無96咁多
因為佢仲要係星期五先咁玩
96係hkd
咁差唔多啦
不過下次自己都真係小心
實際咪三條舊到洗唔洗咁
美股遲啲改T+1
到時又好多人好似買bond咁上黎問點解會收左佢息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞