IB用家討論區 (10)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
我星期一早上整,過一皮和hkid , 下午帳戶開左,開埋美債一粒鐘approve 仲以為要一星期
一陣試吓做先,省返買美債既佣

現有針對期權、期貨和債券這三種資産類別的三門課程,每完成一門可獲得100美元佣金獎勵。如您完成了“獎勵組合”下的所有課程材料,且在完成這些課程前的180天內沒有交易過對應類別的産品,即可獲得佣金獎勵。

請注意,一個家庭只有一個賬戶可以獲得佣金獎勵。

佣金獎勵如未使用,將在180天後過期,且此等獎勵只能用於抵扣IBKR收取的佣金,而不能抵扣由交易所收取的監管/第三方費用。
香港無 ,巴打係英國/美國戶口先玩到
我個張美債係30/4/24 到期
但我冇收到$
美國政府走數?
我用hkid 昨天先開唔通fake 我
我只係入左港紙兌美金,我入左46萬hkd 最後買左5萬8美,無兌多到,唔知點解會孖展左,定我睇錯左?
Yes.
$460000 x 95% = 你最多只可以兌 $437000流紙做美金
點解既?95%係咩?
笑死
係wo
咁4 個鐘之後我使唔使做賣出指令?
定係佢會自動比$我?
自動
唔會即時收到,政府比錢劵商,劵商計番比你,要幾日時間
都係唔明 我兌外幣點解要留buffer 我又兌多過自己cash position
佢當係借錢做個buffer, 所以咪要收
你追番post好多人都問呢樣嘢

不過多數出warning 唔比唱

你照過佢咪照去
啲債個YTM 係咪主要受 聯署 加減息影響 ,佢個 價格上落,從而影響YTM
我淨係收到本金 收唔到coupon
點解會,依隻唔係zero coupon wo
而家仲係咪即唱完美金可以即買股票?
我都有張4-30今日一早就收到
Ib 通常到期日即日開市前就收到
Cs就要開市後一粒左右收到
巴打用邊間要幾日
記得之前可以唱完即買
啱啱試過好似唔得
但buying power/可用資金有多到
有冇人知點解?
秒經

聽日香港公眾假期
話說想請教下用IB TWS bond scanner
我set 完filter有幾千個result
但只係show到50個result
又搵唔到下一頁
想問下點先睇到剩低果啲
開咗戶
但係仲未買到野,又要等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞