我寫咗封信畀肥彭同我果區既MP

284 回覆
16 Like 284 Dislike
人地推出bno visa 已經3幾年,人地推嗰陣點解你唔申請?

你自己選擇繼續用個唔計時間嘅study visa留喺度,都唔去畀錢申請過個bno visa用新visa留喺度讀書,而家幾年過去,怨乜?

你如果2021年1月推出你就申請,當你2月批,到而家已經3年1個月,根本你所謂損失嘅定居時間只係1年唔到,況且呢段時間係2021年前你冇理由叫人date back。而家你自2021年至今所謂損失嘅時間,只係因為你冇去重新申請過合適嘅visa,而唔係人地嘅錯。

你呢3年,政策推出之後,你都冇向home office提交申請,冇向visa office查詢過你嘅可行更改方案,顯示你呢幾年根本冇興趣呢個visa

而家發現原來有呢樣嘢,先至想話date back,咩logic?你之前都唔係用bno visa嘅status留喺英國。倘若你之前係有入紙申請而被reject,你都仲話有理由提出申訴遮
樓主呢
應該讀書唔計得
這個樓主只看自己利益
照計想留咪由頭計過,英國一向都係咁,讀左四年都未入到英國文化,只係想自己點最快有著數。
樓主每日都有偷睇,早幾日睇發送匣佢個名仲有個P字,呢兩日已經冇咗
咁你一有BNO visa果日就apply咪唔會浪費囉,拎住BNO visa都可以繼續讀書架嘛

果陣單人apply三個星期咩都批啦
英國佬邊有咁快覆 一定唔係樓主避
You don’t ask
You don’t get
已經問緊 幫埋我老豆啲同事問緊(Navy張Contract得三年 符合唔到個Settlement scheme 懷疑draft果條友無睇清楚)
而家見呃唔到人就開分身幫自己講嘢
小丑
想問home office有冇解釋點解reject
留名等樓主收到回覆之後上嚟同大家update
無, 其實好睇當時政府想唔想外地人嚟英國工作, 一般請外勞要求就係要僱主證明請唔到本地人做同一個職位,當年政府驚外國人搶本地人飯碗。 所以最近咪修例外國人如果無年薪3x k 收入,唔會批移居,***BNO不受此限制。 所以有BNO visa 唔攞,諗住靠申請Work permit 其實有一定風險。
因為entrepreneur visa 最終係可入籍嘅,而student visa 係點都唔會入到籍。
因為各種原因未申請BNO visa,當然唔計居住年期啦
而家申請,咁批咗嗰日咪開始計囉
你又唔駛怕要返香港
嘈乜野?
Student visa顧名思義係俾人讀書用,唔係俾人移民

申請student visa嘅目的係去當地讀書,正路讀完書就走

你呢啲係叫做假讀書真移民
唔算係bug
白紙黑字
人地會唔會呢方面有改動就另一樣野
樓主都係返大陸吧
食咗11日飯,一句都駁唔撚到,抵你入social team
仲過隔離改電郵,性格咁撚嘔心仲諗住長玩連登
都係算啦
唔係咁講喎 而家係影響到曬NAVY班兄弟 人數唔少喎
「唔排除」
廿歲廢柴無撚咗影
個個post都冇頭冇尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞