我寫咗封信畀肥彭同我果區既MP

289 回覆
16 Like 295 Dislike
幫推
幫推
幫推
你係哩度問做咩? 咪度又唔係英國
又唔好咁講,雖然佢個人無,但佢老豆有貢獻,好似話係華藉英國海軍服過役。不過當年97回歸好多人都真係無諗過有一日會想歸英。
睇多次樓主啲語氣再睇 #165
有啲人17年攞住本BNO去參軍做Navy,之後再等多幾年先有居留條件

樓主條路算輕鬆啦,你比人哋贏多幾年居英經驗已經好好
樓主投訴完冇事 證明得中國會咁
雖然係 但其實我都唔太明 點解讀書唔計 但本身用working visa就計
本身已經讀書同做野同無業 我唔係太明係BNO visa入面會有分別
消失咁耐 一早比英國國安拉撚咗啦
Working visa 應該唔計
可能因為讀書
學校會俾證書你
唔係以生活為目的
主要外藉人士(包括香港人)要成為BC嘅方法係有合法居留在UK 10年(可以student Visa, Graduate Visa, Working Visa)

後尾多咗一條「獨立」通道,BNO visa, 係需要先申請,再5+1。
兩條途徑係完全獨立,一係行10年route, 一係行BNO。就算你手持BNO但係你唔apply BNO visa , 代表你自己選擇行外藉人士route。兩條跑道係完全獨立。
係因為你手持嘅visa 係student Visa。你儲居留嘅年期係會計入當時你手持嘅合法visa。舉例係你用student visa 居留咗兩年,呢兩年時間只會計10年route student visa 分類下。之後如果你再申請BNO visa, 之前under Student Visa 居留嘅兩年係唔會被計算入BNO visa 成為BC 的居留年期。

因BNO visa 成為BC 嘅條件,係「持有BNO visa下 」再滿足居留時間,再完成life in UK test。
如果你先持有BNO visa, 再入境讀書,你讀書嘅時間係會計入居留年期要求。
係度呀
英國國安都識上連登
樓主真人已經比人打到斷手斷腳
斷手斷腳嘅話仲打到字咩
比返部電話人啦
畀你老味
visa我知係分開
但以我所知 如果申請bno visa
假設你本身係用緊working visa已經係uk做緊野
假設佢已經之前做左4年野 只要用bno留多年已經可以appy用bno visa入藉
但本身讀左4年書 就唔得 要由申請bno visa day1開始計
我明呢個係一早寫左
但我唔太明點解會有呢個分別 本身因為咩特別寫明學生唔得
咁同我理解又唔同,我理解係under working visa 嘅4年同under BNO visa 嘅4年係唔等同。專為香港人而設嘅LOTR 嘅時間都唔計入BNO visa 所須嘅5+1,何況working visa。 可能我理解錯。
我覺得#272 個見解好合理。
on9樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞