我寫咗封信畀肥彭同我果區既MP

280 回覆
15 Like 281 Dislike
事緣係咁既,小弟而家係英國讀緊大學(year 2)本身都諗住畢業之後留係英國生活。咁就上UKVI個官網度睇下啲資料,結果就畀我睇到由student visa轉去BNO visa果度有個重大缺陷:個官網話揸student visa果時居住既年期係唔會計入BNO visa既5+1 scheme;我就覺得好過份,因為我係四年前嚟英國既,果時仲未有BNO visa呢樣嘢,佢出咗嚟果時我都無申請到(因為我大學個course有一年year abroad,所以我打算係senior year/ final year果時先申請,費事因為我果一年year abroad搞到我BNO visa變invalid) 返去正題,咁我覺得呢個係一個都幾大下既bug,最後就寫咗封信畀兩個人,一個係肥彭,一個係我呢邊既MP。我好希望呢個問題可以擺上Parliament討論。
大家點睇呢個bug?同埋你哋覺得英國政府有幾大既機率會重視呢個問題?
夠膽投訴政府 唔驚比英國國安拉?
呢個唔係bug
人地係特登寫明
最終規矩係人地定
嚟讀書都計定居?
驚乜鬼 咁呢個問題真係幾大下,我基本上可以肯定政府當初set條scheme果時根本無考慮過呢種情況
無Bug
人地講明要activate先計
點解你要人計埋你之前時間
係你自己想早啲攞就屈人Bug
我係本身想定居既 但係我嚟果時仲未有BNO visa 呢回事 所以當時只可以用student visa 係度住
你用student visa點本身想定居?
諗住 graduate visa -> t2 skill worker visa?
咁規矩係死嘅 人係生嘅 就算不獲受理都好我都想知點解佢哋當初係咁寫 起碼都叫知點解會咁
英國唔係話唔興有追溯期?
有心定居多一兩年又有咩大問題呢
咁 請問你有咩損失?
原因?
你當要保障返英國人利益囉
呢個問題就係我嚟之前係無BNO visa呢樣嘢 咁啱卡左係個尷尬位,因為如果唔計既話,咁我其實變相浪費咗三四年。雖然我仲有一個可行既辦法,但係我係探索了解果個辦法既時候又發現咗一個bug,果個其實仲大,我轉頭會開多個po講返係咩事
其實就係浪費咗三、四年既時間同金錢。不過我對呢件事既睇法就係好似我一個回覆咁樣,就算不獲受理都妳好,我都想深入想知個原因,方便我做下一步行動
唔係bug嚟
預咗撚狗
bno visa同bc結婚
唔係揸family visa都唔可以行family route拎ilr
要坐5年先得唔可以跟spouse 3年拎
華人就最撚鐘意講呢套咩規矩係死嘅人係生嘅咁你有咩損失本身都諗住喺到定居,住多幾年有咩問題定你係諗住一攞完bc返香港嗰啲
我認為你有心定居英國
想為英國好貢獻返英國
就無謂挑戰已經明確寫明既條件
所以我最尾都係決定咗上訴
得唔得都好,唔緊要,我仲有下一步棋可以行
你本身讀書都要錢㗎啦,唔係咩
我印象中bno都係無政府津貼讀大學
咁你講都啱
不過我就係有點睇唔過眼啲漏洞所以先會上訴
我仲有一單嘢要講,係同退伍軍人有關既事
我先去打咗個po先
我都記得係無
但唔係一定要有degree先搵到工
英國人又唔係人人都係大學生
平常心啦
到到你三四十歲
一兩年好平常
你自己本身都有bug喎
你又話你讀嘅書有一年要aboard/exchange
即係點都好你都唔可以用BNO visa
BNO VISA已經算係大優惠
咁諗會唔會好D
人地BNO VISA係為左評估你個5年有咩貢獻勞動
你黎讀書一個DEGREE都屈左4年

你當人地BNO VISA係香港個種ON99 留7年就自動批HKID比你?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞