我寫咗封信畀肥彭同我果區既MP

280 回覆
15 Like 281 Dislike
同埋覺得唔計BNO visa出世之前果三年有啲唔抵啫 同埋好似上面位人兄咁講 啲entrepreneur 係BNO visa出世前兩年都做到 咁點解反而我做唔到呢 純粹覺得呢個位好confusing
其實我果封信都唔投訴 單純佢哋重新審視下條scheme 睇下有冇啲唔到位既地方 同埋我寫信呢件事都有本地人支持 佢哋都覺得有啲唔合理
因為我係四年前嚟英國既

今年2024,無人講樓主係19、20年走?
當而家year 2個年紀啱,高中加一年,即係20歲倒,同97年尾班車都仲爭6歲

原來人哋開大5+1 scheme咩原來係為咗啲2020年已經唔喺香港嘅00後而設
完全唔明你浪費個pt係指咩
你本身諗住讀完書去返香港/美國加拿大做野
因為而家規定
逼住留英國留耐左
呢d叫浪費
但你原本都諗住留英國長住
咁浪費d乜?
如果你係指ils/visa d錢
無疑對比入籍係比多左
但同時果雞碎咁多除返開一年先千幾磅
移民費都要比啦

老實講移民最大問題係不確定
姐係話留5年第三年增加requirement起你尾注果隻
而家英國包生仔根本冇乜好投訴

至於bug根本無咩bug唔bug
人地政策原意係諗住比香港人有一個方法係自由世界長遠定居
唔係比個方法你極速攞bc
所以有關當局一睇根本唔會覺得bug唔bug
係無錯你要耐少少先攞到bc
但橫掂你都要係到長住
耐少少有咩問題?
而家又唔係有salary requirement
extend多兩年有可能比人炒左

唔係話寫信唔寫信
但你起碼要俾到一個logic解釋到比人而家個安排係有問題
但好遺憾地你連一個連登仔都說服唔到
咁你咪同學校傾
取消student visa
yr3開始用bno visa

你真係係度生活 果5年好撚快過 差幾多
呢個我納入考慮
齋講語氣同態度,有冇人覺得樓主講嘢好似吳宗琦
我淨係覺得佢講野1999
不斷話有問題但解釋唔到有咩問題
有疑問你唔提出 淨係識收聲 不愧係真.腥港人 我上面都講咗 我根本唔在乎結果 我淨係需要raise the awareness 然後等件事自己發酵 我亦都有下一部棋行 根本唔需要擔心 見人就踩 真連登仔也
佢喺上面 #43 解釋咗 人哋交咗四年學費,有出錢唔係「蝗蟲」喎
唔夠你地1999
上面講不痛不癢但係而家就發晦氣 後生仔攞唔到自己要嘅嘢就lur地

又「真.腥港人」又「見人就踩 真連登仔」
個人喺英國,仲話唔諗住返香港,但係 #29 連國安法三隻字都唔撚敢打
我淨係問你有咩問題
你都答我唔到
我而家問你個疑問係邊?
你話而家個政策有重大缺陷
因為你坐多三年移民監先入到籍
但問題bno visa包生仔
如果你諗住係英國長遠住
坐多d移民監先入到籍根本唔係問題
因為你都唔係諗住走
咁個問題係邊?
一邊扮士紳話人係「真腥港人」
一邊扮死狗求英國快啲畀佢做英國人

同佢老豆(聲稱退休英軍)一樣爭住扮英國白人紳士(永遠都唔係)
全部攞到citizenship 嘅visa都係唔會去計student visa嘅年期。因為都唔係同一類visa
人地攞spouse visa 都唔一定可以中途轉BNO visa啦,區區一個student visa 無可能俾你咁計法
樓主不斷話有bug有bug
但連bug呢個字點解都唔知
bug係指software code缺陷令到做唔到intended function
咁就係bug

好啦bno visa政策原意係咩?
比香港人,尤其抗爭一代一個方法係自由嘅英國長遠定居免受逼害
所以一開始班00後上街抗爭嘅反而黎唔到英國
呢個就係bug
所以英國好快就擴展到bno visa後代都照計
waive左dependent兩年限制
令到務求要嚟英國嘅人都可以有方法黎到

但個政策原意唔係諗住送個bc比你
亦唔係諗住比香港人光速入籍
所以你見bno visa改動左n次
不斷改合資格範圍,甚至public fund
都無改ilr 入籍時間
咁點會係bug呢
樓主而家話自己有交學費唔係貪小便宜
自己2020之前已經唔喺香港,都要爭bno visa
呢度啲留言佢駁唔到就決定唔撚覆,好慘
So?同緊frd 食緊飯唔得閒屌你咋 柒頭
起下樓豬底,大家就可以上一頁
我交嘅稅都夠佢交幾年學費啦,咁係咪個visa 可以加快吖?條友都唔明英國visa嘅原則同規矩
最搞笑係佢2019-2020年就走,要扭計同人爭2021年2月開始嘅bno visa
英國都有好多唔係為英國好既人架
個post開咗4個鐘,咪又係miss咗幾個留言,駁唔到就駁唔到啦
19年走都學人講bno visa

英國吳宗琦嬲到 又要扭計喇
我真係搞唔明點解今年都係入唔到,望有人解釋/屌醒

排球隊選拔灰到癲
https://lih.kg/3508909

我入唔到排球隊,好撚不公義呀
呢個排球隊post好撚好笑
可以睇清樓主點樣講自己舊患,一個有victim mentality嘅細路點樣lur地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞