我寫咗封信畀肥彭同我果區既MP

280 回覆
15 Like 281 Dislike
揸student visa果時居住既年期係唔會計入BNO visa既5+1 scheme;我就覺得好過份

防止樓主果種投機主義者

本身讀完書就走啦
點解唔退學直接用bno visa工作?
我讀完書都唔返香港架啦
如果我係投機主義者嘅話
咁點解要有MP呢個渠道畀我哋挑戰法律先
起碼好過香港 挑戰都挑戰唔得
一挑戰就告你犯角安法
咁我都想讀完大學嘅 畢竟呢個都係我其中一個人生目標 讀完佢起碼叫有個學位
想求穩陣
你只係想有著數攞盡

咁student visa 跟學位 只係留學用
讀完書申請bno visa 拎ni 交五年稅再申請永居
學生冇交稅又想拎需要交稅既居住權好肉酸

咩bug前bug後 英國冇野欠你
咁又唔係喎,其他path例如 entrepreneur, 早bno兩年嚟英國都照計,好多都即刻轉返曬bno,相信已經有人攞咗永居
其實呢個option 都可以諗,但我好似有無記錯呢個好似要十年;我其實仲有一個option, 本身想開po講,但係連登話我到咗今日出po既上限,咁我唯有係度講:其實我可以通過我阿爸既英軍退伍軍人身份直接攞永居權
隨便你點講 我係覺得呢個位怪怪地先寫信去上訴,同埋我仲有其他option可以揀,所以呢次上訴失敗與否對我嚟講唔痛唔癢失,我淨係要raise個awareness,同埋我有不少本地人朋友都覺得呢個好怪,反而鼓勵我寫信去問清楚。
隨便你點講 我係覺得呢個位怪怪地先寫信去上訴,同埋我仲有其他option可以揀,所以呢次上訴失敗與否對我嚟講唔痛唔癢失,我淨係要raise個awareness,同埋我有不少本地人朋友都覺得呢個好怪,反而鼓勵我寫信去問清楚。
我都係唔明
佢出嘅時候你話你有一年大學要exchange所以唔可以申請BNO visa
但係如果最後你呢4年都計先有bug喎
其他人申請就要坐移民監
你就可以有一年出去唔駛滿足BNO visa嘅要求
Maybe你係啱 但我哋student visa都唔好得過去邊 我哋其實都唔算可以周圍走
咩意思?
我就覺得奇怪 成班以為我係果啲R著數嘅蝗蟲 我大大話都交咗差唔多四年學費 無出力都有出錢啦
你邊撚到見到我話唔想交稅 如果無既話點解屌鳩我話學生冇交稅又想拎需要交稅既居住權好肉酸 講嘢無事實根據 無證無據 你話係就係咁老屈我 咁我覺得香港政府同國安處好需要你呢啲人材
呢個就個怪位 我係研究咗先夠膽寄信
我唔明點解啲人覺得我係無腦所以先寫信 唔通佢哋覺得我係同類
如果你真係真心鍾意英國留喺英國住嘅,都唔爭在住多四年啦
真係喎 個個以為自己企緊係道德高地 我寫信仲有本地人支持我添 仲有我老豆為英軍效力果時佢哋好都未出世添
純粹係覺得少鳩啫
你咁樣寫信投訴,同支那人印度人有咩分別?
到時激嬲英國佬,人地一野落閘,到時邊個鳩啲?

最好一野踢走埋羅冠聰返羅湖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞