歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (199) 重口馬娘現貨睇睇下又幾靚

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
呢個問題俗稱吐啖
噴帽積油
噴針彎,令出氣之前油滴已經形成係噴針個頭
噴嘴精細度下降,例如崩,塞,洞口變大以致油滴出噴咀
水隔唔晒d水氣,令噴出既空氣帶水

以上全部問題都有機會會吐啖
AV果類水性亞加力油
細氣細油會正常啲, 但霧化冇咁理想
大氣細油 霧化好啲, 但極易乾, 好容易積係筆頭, 枝針冇做好處理, 幾秒就開始積

大氣大油濕噴係會積係件 水滴 流淚 (同埋噴完果吓會積埋係筆頭
細氣大油 噴唔到

有無人會用開烤漆箱
有無包膠分享下
係咪正好多
即係乾碗機?
噴高達冇咩點用 多件啲件又細件 噴完一輪都差唔多乾
噴車殼 幾廿層光油就好好用
水性油很有用 會硬得快咗
但係
好佔位
純粹因為屋企好大塵 成日等風乾果陣就痴左一兩條毛上去 好鬼煩
用咗都會痴
擺入去之前就痴🤭
試下唔好咁?
新手想問少少野
滲線 未砌架未剪 就滲 定 砌完先滲?
消光噴罐 你地會 一件件part消 定砌完先消光?

磨水口 有時磨完都仲係有白點 點磨先好
定係我剪得衰搞到點磨都無用
滲線兩個都得 但我經驗係rg砌完滲有時會爆膠
消光我會頭 身 手 腳 背包 武器 同盾咁一part 噴
除非你用噴筆 如果一件件零件咁噴 呢到唔知要用幾多罐先夠
如果磨完你摸個面係平既咁得返補色一個方法
通常剪件都留少少水口位再磨 減低白化/剪入肉既機率
唔該曬

咁我第時砌RG 滲完先慢慢砌

應該係我太貼肉剪所以有白化

我仲未試過噴消光 mr hobby個支岩唔岩新手用
我到而家都係用佢
記得去室外噴同留意濕度
我去後樓梯噴就會戴埋手套同口罩
不過大塵 有時會痴左d塵咁解
1)不如睇下頭POST
https://sites.google.com/view/lihkg-model/%E6%A8%A1%E5%9E%8B%E5%9F%BA%E6%9C%AC%E5%8A%9F/%E7%B5%84%E8%A3%9D%E6%B5%81%E7%A8%8B?authuser=0
2)睇你有幾多錢,一件件噴一罐唔夠你噴一隻
3)課金買單刃/用筆刀批
THX, 平時肩位都好FIT, 應該預塗件先多呢個情況?
磨得多又怕鬆, 太實又驚斷
邊度仲會搵到bb新自護
我兩隻AN都冇呢個問題
但係個背甲好易甩 上完色都係痴實算
有機會係預塗件個模唔夠精or水口冇剪好
鬆可以落透明油落去令佢厚dd
我見呢d情況的話會落少少墨水落去再啪落去抽出黎睇下咩位卡住再決定點做點磨
巴打,呢啲近期無再販嘅舊SD,街鋪多數都無,上旋拍摷下可能仲有啲機
水口冇剪好
會好過
水口剪崩咗
仲要上埋色
旋拍都冇乜
買電鍍貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞