歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (199) 重口馬娘現貨睇睇下又幾靚

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
白蓋杰啲,唔會好似綠蓋咁稀,所以冇咁易流到周圍都係,而且我覺得會黐得實淨過綠蓋,但缺點係乾得慢,唔擺返24hr都唔好掂佢
郡士黃蓋未用過,等其他巴打答
個人大部份時間用白蓋果種:
兩件有樁好易夾埋
唔會點移位
而你又多件要處理 (有多時間比佢乾/硬)
就用白蓋果類

件好細件就
砌果陣留少少隙 差唔多砌埋點一吓 綠蓋Thin/Quick果類
再啪埋入去

件好易郁唔定:
A:白蓋油好 再移件定位
B:定好位沿邊 滲綠蓋
C:打樁定好位先再玩膠水
郡士黃蓋同田宮白蓋效能差唔多,都係非流動型溶膠膠水,純粹睇你中意用咩牌子
Ym?

自己砌軍模/車好少用杰身膠水
綠蓋/Cement S/SP 加枝AA膠同UV膠已經夠晒
西班牙/美國直運2-300運費
用綠蓋點細件啲膠水次次都滲埋手指嗰邊
啲件留哂指模搞唔掂
唔好用手指掂囉
如果係用綠蓋黐啲細件,我通常都係用佢個掃,滲少少入件與件之間件條罅,同盡量唔好用手掂嚿零件。當然都唔好點太大滴膠水,搞到佢亂咁流
唔該晒咁多位巴打
咁我試下買隻白蓋用先
又諗起pin咗嗰張圖
砌開Little Armory
啲件細粒到唔用指甲㩒砌唔實
零件滲完膠水一㩒就搞到成手都係
LA本體細零件 大多數點一吓白蓋 痴哂咁多粒
再油外邊左右啪埋
外面零件 多數有 細細粒樁定位用

要控制好膠水量 就唔好用原樽個掃
所以其實有少少睇餸食飯,
密合度唔高的模要落膠水,啪好夾實,點一野高流動落去就痴好
密合度高的模一係剪下柱留個gap落膠水,一係用冇咩流動性杰少少的膠水,落完等佢溶少少膠先啪入去好似易整d
same
有支橙同淺綠速乾
其實都係睇邊個位做無縫同個零件大唔大塊再決定用邊款膠水
個特
山積-2

天音朱音
新手求教

想問下ABS料係唔係唔可以用av底灰
見好似唔係好上到, 乾咗會成塊甩出嚟
噴咗層MULTI PRIMER先,無咁易甩,同埋有冇磨一磨個面先上底灰
multi primer 係手油都可以?
環境所限只可以手油..
想問下multi primer係咩base?

有用砂紙磨過, 但都無乜用
一刮就成塊甩, 但pp又唔會咁易甩
諗緊ABS係咪一定要用油性底灰
https://www.kotobukiya.co.jp/en/page-21029/
壽屋有教,不過唔建議

感謝, 我再睇下搵罐primer 噴完試下手塗av油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞