歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (199) 重口馬娘現貨睇睇下又幾靚

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
希望練到有一半手油功力
所謂bar同PSI係氣壓指標,Bar 數愈高 PSI愈高,氣壓愈高,簡單d講即係你噴出黎個下d氣愈大力

每個泵出到幾多PSI同Bar既上限都唔同,而因為如果你噴金屬色,或者水畢地先算,佢地呢d油既粒子係好大粒,所以你個泵要出到足夠PSI(力),先可以由d油粒子係枝筆入面帶出黎噴落你條零件度,如果你用個泵黎噴模型,噴啞光油平噴做飛油先算,一般會用到30至40幾PSI,而一般龜泵上限可能先得25PSI,所以如果你買個氣壓唔夠既泵,你變左噴既時間綁手綁腳

仲有其他野就係,個泵有無氣缸呢?有無水隔呢?因為個泵運行得耐,麼打發熱,就會噴水,因為有氣缸可以儲氣,部機唔洗著太耐,減少噴水機會,同埋怕唔怕嘈,因為隻隻泵運行個嘈音又唔同,呢d又係要考慮

咁但係如果你話無咩budget既,最簡單,淘個大陸泵,有水隔同autocut既(自動停機),出到50PSI,氣缸都唔洗啦,就咁買多個迷水隔駁係條氣喉尾,400蚊人仔左右,再唔係,上旋拍平平地買二手泵,試清楚人,買黎玩下

但係泵始終只係機械,一定壽命,就算岩田高階泵,都係講緊預你用到2000至3000個鐘,始終用得耐一定老化,例如電容打柴,autocut漏氣,個水隔打柴,呢d係不能避免
「400蚊人仔左右」有無埋牌子型號
「你變左噴既時間綁手綁腳」係咪只係要噴耐d攰d而已,效果一樣出到?
大陸泵,如果叫有[名]既,通常就浩盛或者ustar,什至有d雜乜牌,連名都無,個d平到300蚊人仔都有

綁手綁腳,最壞情況係,你拉左掣想佢出油,但因為氣壓唔夠,佢直呈出唔到油,或者出到,但佢噴出黎既粒子霧化唔夠,令到噴出黎容易出橙皮,堆油或者一pat 野咁,或者有d效果做唔到

當然呢d情況好多因素影響,例如油既濃度,噴既距離,或者用個隻油牌子本身個特性,噴筆精細度都有影響,而氣壓係其中一個因素,有d情況你可以去adjust其他因素去幫你達到想要效果,但有時你隻油個特性係咁就係咁,你無咁上下氣壓係做唔到效果就係做唔到

我簡單d舉個例,當你想噴偽電鍍先算,即係啞面電鍍,正常你噴呢種效果你係要用金屬乾噴,意思指要較到大氣壓,拉遠距離,出油時隻手比較快咁掃過零件,等金屬d色子噴係件野上面既時間唔好排得咁「平均」,先做到呢個效果,但如果你個泵唔夠氣壓既,咁根本上已經唔洗講,距離你拉唔到遠,因為d氣根本唔夠力射到d粒子好遠,你唯有係由改變噴既手法,但就算你點改都好,有時唔係個回事就唔係個回事
唔該先
五舊水筆直都吃力真係唔好諗
屋企有位俾你噴的話,起碼要泵、噴槍、抽油箱、MASK
個度你全部買二手都輕鬆OUT筆
仲未計你買油、開油水、洗筆水等既恒常消耗工具
去租噴場la
其實係
五六百budget 真係去噴場慢慢搣好過
起碼個泵肯定夠力,又唔會俾屋企人屌臭
400蚊果啲泵係鋪頭試都覺得嘈係屋企用唔使諗一定會比人鬧死
唔係自己住 你買左個泵 就算未噴過未開過未拆包裝都會屌臭

留名學野

請問開機唔嘈size唔巨型psi 又夠一般預幾錢?噴筆駛唔駛分開買? d 喉隔配件之類包唔包的
要同時滿足你三個要求
可以買個油泵
6k唔知得唔得
去pm store 叫佢開畀你試下
要睇你要唔要氣缸或者兩個出氣口,同埋咩產地,依家大部份一般模型泵既PSI輸出到60至80psi,基本上都夠噴模型用。

而氣喉,水隔係跟泵,除左快拆頭之類就未必款款泵都有跟,而如果你如果你話要開機靜既

最經典出名出靜泵既係意大利Sli air, 即係依家既aero pro, 賣2千幾3千蚊,以前有d美術鋪會有賣,不過近呢幾年香港都好似無咩見有人賣

如果你話唔會深夜噴油,只要唔點嘈,小小聲都接受到既,可以選擇大路牌子例如台灣sparmax 近呢幾年出既連氣缸泵,大概一千尾,二千零蚊左右

如果你話,氣缸我都唔要啦,台灣sparmax出既AC501 或者千里達賣既另一個台灣牌子 sparkman都係一個選擇,價錢大既一千蚊或樓下

而噴筆一般係分開賣,價錢百幾兩百蚊至幾千蚊都有,要選擇咩口徑或者價錢既係視乎你用黎噴咩,愈貴既噴筆通常係細氣壓同噴幼既線先最顯出個身價,如果你用黎噴船模,畫迷彩個d類細野,咁你可以買枝貴既0.2什至0.18噴筆,如果你就咁用黎砌hg/mg高達既,噴下max 噴法,高光陰影之類,其實你就咁買枝幾百蚊0.3 口徑既sparmax dh 103,其實都夠大部分情況用
其實個泵買咁靜嘅做咩
除咗工業用泵 其實都嘈唔過你個抽油箱/水簾
你用過冇缸既泵就明,抽油箱加泵一齊好快失聰
睇下有冇通用的關節
新手 想問下如果玩隻frs 拉打
建唔建議筆塗嚟補色 用DAPIAE 啲筆

定都係照貼紙貼哂佢算
泵嘈極都冇抽風咁嘈
新手一問
最近入左隻RG電鍍SF
係咪唔好滲線?
路過share下
1/700 IJN重巡 高雄

巴打呢隻係咪要塞新出既艦橋同煙囪?
細隻夠力Sparmax arism viz不過真係偏熱同貴,加幾舊可以買到大泵
佢水隔要用返牌子嘢,我之前買嗰陣有送埋sparmax嗰粒效果ok

再細隻就海馬工藝龜泵或者sparmax beetle,不過力度就勉勉強強, 但夠細隻,做後備都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞