歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (199) 重口馬娘現貨睇睇下又幾靚

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
兩米半櫃?
Z gundam改前

改後
唔記得左潮濕天氣唔噴得消光,而家發霉咁
想死..
經一事長一智
岩岩入坑 重拾兒時回憶
如果有噴鎗,等濕度低既日子,直接用對應模型油thinner簿噴,重新溶左表面個層消光油等佢重新乾過就會去得走d白化
封殺
無呀..
見有其他師兄話噴光油都消到..只係厚d
如果你唔想咁厚,直接用2500號砂紙磨一磨個消光面,再用郡氐磨光膏磨一磨光,再重新噴過消光就得

噴光油係得,但一來噴光油有時唔係噴一層就去得晒白,當你噴完幾層光油,之後先再噴返消光,其實個膜塗都幾厚下,所以如果有得揀,都好少可會噴光油去白化,寧願噴thinner算
幫條女整
第一次用鋸
粒噹噹仲諗緊鋸唔鋸埋
Fm風靈啲燈到咗好想開工啊屌
有無抽濕機 開一陣先 再重新噴過 會溶左白化個d 洗都唔洗洗 以前一噴衰左就洗件 原來重新噴就得

搞掂又一隻
痴撚線喱副模勁到, 係我近5年嚟最inpressive嘅一副
唔計鉚釘喱啲比較個人口味嘅位, 佢剩係得一個缺點咁大把
睇著先, 之後影過輯靚嘅相先再講
師兄想問下呢個泵噴金屬色夠唔夠玩?例如金角銀角

呢件係電鍍件, 圈住既係另外一隻色。我用膠紙覆蓋哂唔需要上色既地方, 然後將嗰個範圍既電鍍抹走佢。假如覆蓋係100%完美的話我想知其他地方會唔會波及到?
先遮好
再綿棒浸少少THINNER抹 (要壓唔出水, 唔係遮得唔好滲到就炒咗範圍外)
抹完應該變咗電鍍銀色
再噴返想要隻色 (例如金色就噴透明黃, 可能溝少少透明橙)
乜原來可以咁
硝基先得(油性)
水性亞加力唔洗諗
係,噴thinner係以前香港模型友發明既文化遺產黎,廿年前有人無意間發現可以直接噴thinner去白化,之後一傳十傳百,就有左呢個方法,後來傳埋去大陸台灣

好多模型技法其實都係以前香港人發明出黎,例如用自由樹脂黎覆件,以前有個模型友想補SD紅迷網隻腳d偷膠,但又想補既時候cup返個形出黎,之後佢有日係文具補發明自由樹脂加熱可以變形,之後就發明左自由樹脂覆件法,後來又係傳左去台灣,依家直呈有d大陸同台灣模型工具公司出「模型用」自由樹脂

係後來youtube普及左,台灣同日本多出名模型影片,所以好多技法同名稱都跟左台灣同日本個套,好似水畢地為例,依家有d香港人都跟左大陸台灣叫水補土,皆因條條片d台灣人都水補土,水補土咁叫
睇吓師兄技術
我唔得
唔該哂
水畢地呢個字眼真係好耐無聽過
總括黎講係咪水性消光好用啲?
薄噴完油性消光都覺得滲線同補色有少少矇或者唔同色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞