歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (199) 重口馬娘現貨睇睇下又幾靚

1001 回覆
5 Like 6 Dislike

想問下 依隻candy 色應該點噴呢
正呀呢個系列
想問埋知唔知秋葉原的話係咪大模型舖就搵到?
一出秋葉原站好大個幢xxx會館
上面5樓有間海洋堂
多謝
我會推薦買Sparmax set 好過浩盛300蚊set
浩盛個泵得1bar 左右,你噴candy 色要噴金再上透明色要1.5bar, sparmax 就岩岩好
我就係買浩盛入坑,半年內就換泵換筆,唔係壞 只係有泵就想噴好多野,但一睇建議風壓一係就岩岩夠(噴一陣過熱腳軟就唔夠力)一係就唔夠佢建議風壓
如果後樓梯戰士,只會噴下消光。
係咪用番噴罐就算會好d?
我覺得係
噴罐少啲嘢煩 唔洗開油 洗筆 叉電

唔可以溝色
貴(唔係佢缺點

好難噴陰影/漸變/好易噴得太厚

其他都係㩒住噴筆嘅
後樓梯戰士推薦一體式嗰d叉電龜泵
想勁d的話浩盛都有隻可以叉電嘅泵

我自己覺得,如果已經用完一罐都仲繼續玩緊的話,就買泵啦
筆都好多選擇,平嘅一兩百都有交易,初步玩下其實都ok
一支噴罐消光一隻mg
一支噴筆消光三至四隻mg
自己諗
唔計屋企原因
長玩一定係噴筆>罐

加少少,加少少
依家好似先三月咋喎
浩盛 > Sparmax > Iwata > H&S
幾錢?
同埋完全未買過既,咩1bar1.5bar都係聽唔明咩黎,一頭煙
呢d泵係咪無壽命,唔會話用晒要換?
PM 佢有同Sparmax合作出咗一個泵+筆set,有齊水隔同廢料盒,千八左右 如果有興趣嘅可以跟佢個set 去其他鋪買差唔多既spec,例如買平少少筆,買大國出既廢料盒
但個泵最大力去到2.5bar 左右,唔怕噴半個鐘就腳軟(耐左都腳軟,因為冇缸)
泵係有壽命,但我只用過浩盛龜泵半年之後直上sparmax 620x答唔到你可以用幾耐,但我發現浩盛半年之後腳軟得幾快,新買大概半個鐘,最後大概20分鐘

如果你只係平噴補色唔噴底灰,浩盛300蚊就夠,如果你噴陰影/電鍍色就sparmax起手條路會易行啲
無能力打一千本,過5,6百都吃力
想玩上色係因為中意金屬色,電渡,糖果色呢d反晒光既閃耀感,咩型號入手好

呢3樣野你照單執 記住買埋豬咀
龜泵一定係買呢隻 其他款我試過都唔撚掂
買呢隻充電可以拎埋出去後樓梯叉住用
你冇乜budget就買madwork啲噴筆 新出果枝jm00幾好
想長玩咪買ps287
咁就可以做後樓梯戰士了
你買枝mr colour gx114 $20消光夠你噴2-3隻
一枝噴罐50幾蚊? 可能1隻多啲就用完
我以前初入坑玩噴罐曬左勁多錢
你可唔可以係屋企噴?
可以
咁唔好買龜泵 買個大泵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞