[PS/PC/Xbox] [P3R] 女神異聞錄3 Reload | Persona 3 Reload (4)

979 回覆
5 Like 1 Dislike
玩到 12 月。
日文麻麻地所以玩緊正體中文,其實係咪得我一個覺得個翻譯真係譯得好撚衰?

會劇透果啲就無謂講,具體例子亦冇 cap 圖。
但係最基本:「他」同「她」都唔分,一律用「他」係咩玩法?

有時甚至要開返紀錄聽一聽日文原文先知佢想講咩。
台譯真心差過中譯
睇官網介紹 yukari介紹文個クール(cool)字 ,其實係想形容佢開朗得嚟又有冷淡嘅一面
簡中譯「冷靜」過得去,繁中譯「冷酷」CLS
台仔係唔撚識中文
今次d commun既劇情都幾扭曲
P4同埋P5好似太輕鬆
唔係扭曲 係on9

Episode Aegis
玩到11月想問下順平嘅雙箭咀對話event
首先

他係男女通用
其實嚴格講係無問題

另外 cool 係指 冷靜 冷漠 有種不露聲色而冷峻既感覺

冷酷 其實唔算好大問題
好多都係順佢意多過人地咁做係咪正確
舞子離家出走都要答支持佢既答案
冷漠 冷靜 同 冷酷 語意語境都有分別
例如冷靜未必無情 不過冷酷就往往同無情拉上關係
睇唔出呢三者分別嘅唔應該做文字工作
A second-year at Gekkoukan High School and a classmate of the Protagonist. Her cheerful personality and good looks attract many admirers, but beneath the pleasantries, she's rather headstrong and aloof. She’s a member of SEES as a Persona-user, and after she and the Protagonist have a close call with a Shadow, she reconsiders her lack of battle experience and joins him on the front lines.
She utilizes her skills from the archery club to draw her bow in battle. Her unique Persona is Io, specializing in wind and healing skills.

英文官網係咁
本身鬼太郎個性格已經扭曲到爆
玩到就黎12月已經有2個人話要離家出走
今次D commun劇情好撚飄忽
最撚正有個跑步撚問佢隻腳比醫生話就斷我應唔應該跑
正確答案係叫佢跑
我個人甚至鍾意推塔多過解殿堂
因為推塔比較快
但殿堂可以多少少描寫個boss
依家睇返望月
玩到4X LV 整完隻斬P,已經秒住過,隻豹人本身又有中氣功同嬴左回MP回血,永動機
想講睇p3m嗰陣已經覺得成套都好似eva
等到整埋齊格菲
芳澤原來今日生日
已經抽埋自動反叛未整齊格菲已經爽住過
忍唔住要 post:

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞