澳洲移民 你問我答 (35)

697 回覆
22 Like 2 Dislike
35 inclusive 所以35都申請到?
以我粗淺嘅英文理解,係包埋35
Developer 工係多,但申請人都多,仲有一堆寫明要 pr 或者有 full time permit,基本上要請人唔洗俾 sponsorship 都大把人見
想問下 拎完pr 之後 5年內住唔夠2年 到5年簽證到期之後 再申請 冇合理解釋下 係咪最少都申請到3個月既簽證? (我上網查過 如果冇錯既話)

同埋5年簽證到期後 係咪隔幾耐申請都得? (因為聽講移民局唔會咁易取消人地pr ,唔肯定…)

唔該由我巴
想問PR如果唔離境洗唔洗申請RRV? 如果唔洗申請 咁PR visa既” must not arrive after”係咪自動extend 5年?感謝
住唔夠2年的話,有基本既tie例如存款,屋,其他家庭成員等,會比個一年(唔係三個月)既resident return visa比你。

一般建議係到期後5年內。
唔使。

唔會自動extend,需要出境前自己手動申請一次resident return visa.
咁拎完一年之後 假設嗰一年都喺澳洲住 到期後再續會有幾多年?
想問下如果配偶onshore, 但又無識澳洲PR/Citizen填form 888, 可以點做
想問下呢我下星期就eligible apply 189 HK stream, 咁我今日有時間就諗住draft下個application咁下星期eligible 嘅時候就可以submit. 但去到 step 4 佢就有error 話proceed 唔到,但佢list嘅issues 都唔係我有嘅問題,已經send 咗enquiry 去technical support, 只係想問下其實係咪要夠4年先可以開始fill in 個application?

另外見到Health exam 佢話用MHD 未lodge application前預先做,但話如果already lodged a visa application 就唔好用MHD. 我未可以lodge 所以就搞咗MHD同book咗 health exam, 但佢要排到三月尾,咁如果我中間lodge咗個visa appliaction 得唔得咖?定要等到我做咗health exam 先可以lodge 因為佢話lodge 咗唔好用MHD?
一樣要求,遞交下一個155簽證當日往前計5年累積夠2年就可以續個5年155,唔夠就繼續1年。
無其他辦法,點都要搵到兩個。
只係想問下其實係咪要夠4年先可以開始fill in 個application?
Yes.

咁如果我中間lodge咗個visa appliaction 得唔得咖?
可以。
Thanks!! 多謝晒你喺度開到第35個post 一直解答大家問題
之前港澳聯又話 35歲果個限制啱apply落香港人既?
又轉左啦?
港澳聯唔係澳洲政府 佢地只係政棍
btw 以家係點都仲未有人知
明白 唔該晒由我巴
想問吓有咗小朋友(假設好細個半歲咁)的話,移民澳洲會唔會難咗申請?另外想問吓如果我自己申請到去澳洲,想帶埋我老母過去係要點做呢?問題比較新手唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞