澳洲移民 你問我答 (35)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
其實我都有d struggle, 每逢到地獄週就好stressful, 溫書考試做功課好大壓力,驚冇好成績,甚至其中一份功課唔夠高分就覺得唔係好開心,跟住諗諗吓,屌,其實我都係求合格姐,讀到咁大壓力做乜鬼,我又唔係要做high achiever
等我睇睇先
澳港聯好似問左
話2011年的限制唔再有
倒讀嘅朋友 亦不影響嘅
係就好 有個friend 2011前黎過讀書,而家讀緊Masters最後一個sem,如果apply唔到485真係喊出黎
姐係7月1之後香港有 degree 都仲可以讀 tafe 拎485?
Source ?
佢係WHATSAPP GROUP度講既
應該好快會出POST
呢個位應該係諗多左

佢講緊而家讀緊個D
呢樣野有d唔明
如果有degree讀diploma攞唔到485
咁tw咁多人咪好多都唔得甚至連攞500都好難?
多謝巴打報料
希望已經係澳洲嘅大家都一齊上岸
【485畢業簽證新政 內政部釐清學生疑問】
自485畢業簽新政內容公佈後,不少香港學生仍滿腹疑慮,特別就以下兩個問題向澳港聯反映 :
1. 現行畢業簽政策中,Post Study Work Stream限制2011年前曾持有學生簽證人士申請,該類人士在完成大學或以上課程,需循Graduate Work Stream申請畢業簽證。7月1日後實施的新制Post Study Work Stream將易名為Post Higher Education Work Stream(PHEW),學生關注「2011年學簽」限制在 新制是否仍然有效?
2. 倒讀問題。Graduate Work Stream在7月1日後易名為Post Vacational Education Work Stream(PVEW),由於公告中稱"Applicants with a degree level qualification or higher will no longer be eligible for this stream. If an applicant holds one of these qualifications, they must apply through the Post-Higher Education Work stream."
不少具專上學歷及就讀職業訓練課程的人士憂慮新制生效後,不符資格申請畢業簽證。
❇️澳港聯就上述問題發信向內政證查詢及要求釐清相關疑憂。內政部5月1日正式回信闡釋畢業簽新政如下:
1. 7月1日後,2011年前曾持有學生簽證人士,在完成大學或以上課程,可直接循Post Higher Education Work Stream申請485畢業簽證,「2011年學簽」限制在新制下不再存在。
2. 7月1日後,Post Vacational Education Work Stream是專為職業訓練的副學士、文憑等課程而設,不再接納完成修讀高等教育的人士申請。現就讀職訓課程,其課程符合「中長期技術短缺清單」,應循Post Vacational Education Work Stream申請畢業簽證,之前具有大學以上學歷,不影響其申請資格。
❇️畢業簽證新政下,PHEW及PVEW以課程清𥇦分為高等教育畢業簽證及職業訓練畢業簽證,學生畢業後只需按就讀的課程,去申請上述兩個分類的畢業簽證。
#避風港政策 #Hongkongstream
另外由我真係估中左
2011個條例整走左
咁不嬲倒讀都係難拎500既
只係而家講到明唔可以倒讀
感謝由我巴,本身有留意開澳洲新聞,因為近幾個月佢整頓教育業,連帶好多student visa都被reject,見有堆讀8大嘅都有reject case,所以才問及有關問題。
如果會計師 189 80分,191 85分 係咪都好難會有invitation?
見依加好多都係social worker/nurse/ engineer 先收到咁
190 85分先啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞