澳洲移民 你問我答 (35)

888 回覆
22 Like 2 Dislike
如果你以前冇係澳洲讀過書,35歲confirm唔係問題,但要睇清楚讀既科係咪職業list上面,黎緊有機會有更新條list

但同時建議盡快 你而家仲未出發已經好多香港人係你前面 到時你申請排隊更後面
點解要鬥快?唔係講左Hong Kong stream個quota會睇返幾多人eligible 而調節咩?仲需要爭quota?
讀tafe 9成會reject
唔易,但唔係無可能…
識得有人4張倒讀都重得,不過的確係degree會容易d,HD去degree 問問agent有機會直接報year 2,唔洗讀3年!
見到485其中一個申請條件係:
第一個student visa 要係2011年11月之後granted
但我2009年已經去咗澳洲讀中學
以家就master grad係唔係都係冇得申請485?
冇CONFIRM過呢件事, 只係話會跟DEMAND變動唔係FIX200個位

簡單講即係官腔可加可減, 你諗你
我睇到佢HD,樓上有人講Tafe 難收,但事實係難身邊都識得成功cases
首先HD 唔算post study,唔算倒讀,咁讀tafe 有咩驚?!
同堆由我巴都講其實未有detail出
我睇到佢HD,樓上有人講Tafe 難收,但事實係難身邊都識得成功cases
首先HD 唔算post study,唔算倒讀,咁讀tafe 有咩驚?!
同堆由我巴都講其實未有detail出
咪就係未有detail 囉!
樓上都有人講咗啦,唔同agent 有唔同解讀,我又唔係agent,你睇到幾多我都一樣
因為申請500 時,個 application 唔關 485 事
但收到風今年申請 500 既成功率大減95%
唔單止 Tafe 學校,連好多中規中矩嘅正常學府都殺校
所以唔想貿貿然申請而被拒絕,有個reject 既 record
我都想人係澳洲已經倒讀緊嘅巴打絲打們可以順利攞到485
(仲係香港諗呢樣諗個樣又伸手個啲唔柒關我事)

但都唔好講到無事咁, 單照字面, 其實都頗清楚, 所以當日由我巴先覆左問個位巴打一句YES。

YOUTUBE同出面太多鳩嗡搵食無品友係度亂講,
呢一刻可以做嘅, 只有等, 同埋諗定轉咩科, 同時準備定再申請500Visa
邊等邊兩手準備無壞
批左再轉感覺好難, 再加上而家500本身已經難批
其實都係
不過之前聽泰國同學講, 佢大年紀4字頭, 佢AGENT話只要唔係倒讀, 應該都九成會批, 不過講緊2年前, 依家真係唔清楚
澳洲PR係咪無方法申請兄弟姊妹過去?
兩老都申哂PR, 兄弟係成家最後一個人,佢又冇自己家庭就可以
但係咪有排等?

叫佢用讀書過嚟好定慢慢等?
等到2046, 讀唔讀書呢D睇個人情況
咁都係叫佢求其搵D野讀算
多口問多句未批係咪唔會俾佢留喺澳洲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞