澳洲移民 你問我答 (35)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
都係,睇返隔離加拿大post,早兩年去個d幾個月就批出pr,後來個d都唔知要批幾耐,希望同樣嘅事唔好發生係澳洲到
無遠見既政策就周不時都遇到既….
已經track到CNCC寄到
Medical又搞掂哂
又無下一波s56
呢個stage係咪除咗等就無野搞?
想問下申請485係咪一定要收到畢業證書先可以?
6月中畢業驚趕唔切7月1前入表
因為香港有degree倒讀tafe
請教一下由我巴,本人已有澳洲大學 IT master offer 下年二月開學,亦有獎學金,但最近risk level review佢跌咗落 2,而香港護照有agent話同中國護照睇齊risk level會變3。

想知道目前香港人申請學簽的批簽機率高唔高?定最好都係轉間risk level 1嘅申請比較穩陣?感謝由我巴
想問大學risk level有咩影響?
大學risk level 係跟據有條formula 包括學簽reject rate 等去評估佢係咪真係收d genuine student,1級代表風險低,3級係高,移民局會睇你passport來自邊國之外,仲會睇埋你報個間個風險,低嘅咪批簽機率高,反之亦然
唔係,收到 completion letter / proof of qualification 就可以。
而香港護照有agent話同中國護照睇齊risk level會變3。
未聽過。

想知道目前香港人申請學簽的批簽機率高唔高?
申請master的話暫時未聽到拒簽。
但係官網上面eligibility個欄其中一項係Work or study in a designated regional area - ‘Any work or study you did in the 3 years immediately before applying for this visa must have been in a designated regional area of Australia.’

其中一個document佢話要work and study documents - ‘You must prove that any work or study done in the 3 years before applying for this visa was in a designated regional area of Australia.

係咪我理解錯咗定點,唔該由巴
你申請191簽證個時係乜簽證?
491都有family sponsorship 兄弟姊妹都可以, 不過果位兄弟姊妹都要職業on list同做skill assessment, 然後等邀請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞