澳洲移民 你問我答 (35)

675 回覆
22 Like 2 Dislike
係咪MLTSSL就得?
啱啱睇完冇問題 但係見到如果申請491 我嘅職業喺QLD 要求至少3年經驗 另外NSW 就話要seeking nomination from NSW only 係咪即係得1年經驗就唔可以submit EOI去QLD同submit 咗比其他州就唔可以submit EOI去NSW?
呢間野專水啲香港人
Yes.
就話要seeking nomination from NSW only 係咪即係得1年經驗就唔可以submit EOI去QLD
Yes.

submit 咗比其他州就唔可以submit EOI去NSW?
你NSW獨立開一個EOI就得。
本身係tradie 去讀兩年tafe拎485可行?
Yes
背景讀緊IT,想去澳洲讀degree行485 stream,應該computer science
諗緊香港degree畢業先過去讀master,定係直接去讀degree

計返時間我係想早啲過去讀degree拎485(香港讀degree 要讀到2027先畢業
我下年2025申請澳洲嘅degree,我諗係讀到2028畢業就拎到485

對比返時間,我去讀master要2030先讀完,到時都唔知仲有冇得拎畢業生visa⋯(2030未過35歲)

冇咩意外我下年完sem1就搵中介開始申請入學自己仲係好擔心有冇諗錯,唔想浪費時間讀完又讀
咁夜都仲有負皮咩事
唔好諗咁多啦,早去早享受
多謝師兄咁夜都覆我

爬咗少少文,見樓主之前有寫過推薦學科嘅blog
有啲master唔需要degree,偏遠地區又加分
好似好抵玩

講白啲我唔係想讀computer science,有得揀我係想讀software engineering(依家本科都係)
我擔心入啲太出名嘅大學適應唔到環境,暫時唔考慮追大學排名,望咗幾間都唔錯,已經想讀
反正都係讀個人覺得直接degree 去讀好過
又真講起我又爬咗啲文,望落過去直接讀書進修嘅優勢大啲,我喺香港又冇degree,去澳洲就係為咗讀完書stay喺澳洲返工為社會付出,畢業就即刻搵工返,咁樣好似幾好
我喺澳洲,所以係早晨

嚟讀咗degree攞Pr達陣咗先再講,master 可以攞完citizen 借錢讀

講真2030年嘅嘢太遙遠,會發生咩事邊個會估到
早晨師兄,小弟今日上早堂準備返學

PR達陣對我黎講好遙遠,讀degree 3年再加2年工作,再申請唔知要等幾耐,到時我都30歲up了
之後全職返工可能未必會讀返master,我係好想進修想學野,但係30歲以上讀書精神上未必支撐到
我諗我會努力返工搵錢賺工作經驗,始終IT呢行做developer好似好睇資歷(阿sir 講),人在異地入到行就滿足了讀master做manager級數對我黎講太遙不可及(拎完PR再讀已經35歲

呢一刻覺得人生好短暫,好趕急
可行。
黎澳洲係個long-term plan,睇你有無決心真係 移民 黎澳洲而唔係只係過黎過個塘。

你係咪未黎過澳洲?可以過黎睇睇先再決定。
我讀呢科之前plan好grade咗就去澳洲讀degree,一定係決定好long-term去做呢件事

只係我決心做好嘅決定,要8年10年時間去做,我會擔心自己能力上做唔做到

短期內想讀degree先
35歲拎到PR咪好 仲有大把時間
我有個同學佢差唔多50歲了
都係要努力行呢條路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞