澳洲移民 你問我答 (35)

878 回覆
22 Like 2 Dislike
準備自已搞Visa870 申請父母 黎5+5年
有冇咩要注意?
利申 citizen, 收入同錢唔係問題
符合要求就無問題。
CNCC 25/3 寄出,話26/3 已經left for destination
之後就唔會再update
今日8/4問Auspost話仲未有arrival scan
即係未寄到澳洲境內
Auspost叫我追返HK post
想問下大家有無試過email/equity form問HK post
因為又要填sender details, receipt之類(係警署直接寄㗎嘛,所以我一定冇)

謝謝
我都係 拒簽ed
就30 都覺得拎澳洲pr好長遠
諗緊仲應唔應該執著想去澳洲
由巴 想問下而家QLD 個graduate pathway係咪冇乜點批過咁濟?
博唔博得過? 定係專心儲錢黎做正常190好過?
點解?33歲讀完,都仲有時間申請485

除非你英文真係好差啦
好灰
想問下學生簽證拒絕咗之後
想報另一課程再試 但兩個課程相差好遠 (tafe certificate vs master)
會唔會成為下一次被拒嘅原因

同埋呢啲情況下 agent公司會唔會幫到手
唔係呀,見上面啲巴打又話讀完未必批你
但係唔係話35歲唔關Hong Kong stream事咩
想請教一下由我巴/其他過來人巴打
我本身係physio 最近開始著手搞APC既skill assessment 爬過文見好似有d職業話會暗盤工作經驗例牌扣一年之類
想問下APC多唔多都會咁架?
因為我想claim 8年經驗 依家就做左野8年半左右 時間上有少少尷唔該哂
有 照填hkp 資料
咁要upload proof of mailing嗰度呢?要俾啲咩佢?
你報咩course
好似係,無點聽過有QLD 190 invitation (有的話請指正,自己既case都未有 )。

Anyway 咩叫正常既190 ?
會唔會成為下一次被拒嘅原因
唔會。不過太近的話肯定會有D主觀因素係入面。
讀完未必批你
485唔批,一般唔關讀完事,而係其他問題,例如英文唔夠,做錯AFP,遞錯資料等。
想問下APC多唔多都會咁架?
唔會。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞