澳洲移民 你問我答 (35)

675 回覆
22 Like 2 Dislike
樓主咪係
TG: will1878 幫到你
由我巴,我張485已經批左,但係我而家想改護照名。係唔係換完passport之後上immiaccount登記返就得?
由巴 請問批左subclass309 ,bb就出世,咁應該幫bb申請subclass 445 定係應該proceed subclass 100之後幫個bb申請subclass 101?
可以。
101吧,直接PR。
早晨由我巴,想請教d 189/190既野

本身係做it,年中就27歲。

前兩日執番齊d文件去左apply acs既skill assessment,估計過依加情況,雖然做左3年野多d,但因為中間有差唔多十個月時間我工作經驗比較離散轉左幾次工,所以我自己打定輸數even pass左個skill assessment,自己都可能比人扣哂呢三年既work exp。不過本身都預唔係靠海外工作經驗加到分

目前自己計劃係等緊skill assessment批既呢兩三個月全力準備pte,目標係死都考到suprior eng既水平。
計過考到之後就會有75分左右,諗住到時就填定eoi睇下會唔會好彩執到雞

但因為望番呢個post早幾頁,就有巴打講189呢幾年都無invite過it人,係得190先有d可能。所以我都搵左d資料,但目前都係target維洲(墨爾本)既190。 想請教少少問題

1.想問一下189/190一般黎講係幾時會開始搵agent處理?係咪等出左invite之後先再即刻搵agent幫手?我有問過另一個agent佢就話由skill assessment開始就要搵,不過早前我上連燈even問過你都話skill assessment同考英文可以自己準備,反正交eoi唔洗錢試到有invite先再搞都未遲。

2.承上,假設189就係收到invite開始搵agent,咁190呢?因為我見190需要填roi,但唔肯定roi係咪需要draft番封essay去說服洲政府肯揀你,呢點我認知都係可以搵agent幫手。所以係咪如果想apply 190就要係準備交roi前就搵?

3.eoi同roi可唔可以交左之後再改內容?因為我知依加even我拎到75分其實都唔係幾夠(因為睇人講都係要80~85分先大機會d),所以諗住考完pte交左之後就去準備埋ccl去chok多5分,但我可唔可以先交左eoi&roi先然後再去準備ccl,in case我pass左加多5分再番去update?定交完就直接cut off再改都無意思?

4.work exp果邊,係咪我要根據番skill assessment講幾耐之前既work exp比佢地扣左,然後再自己計番係eoi/roi果陣填幾多?

比如我做左4年野,skill assessment扣左兩年。我填eoi roi果陣係要填做左兩年野定照填四年野?

問題有d多,唔該哂由我巴
唔該曬由我巴!
移民局嗰度要搞幾耐?
由我巴打你好,因為過往及現在工作經驗入到190份job list,大學主修journalism,工作經驗(journalist/other editor)超過8年,睇過晒條件附合,搵咗agent初步評估40歲前而家有70分,想問申請190 visa落腳點鎖定墨爾本或悉尼大唔大機會成功,有冇其他需要注意同預先準備,嚟緊16號會去agent office傾190同應該開始準備文件俾佢地process,謝謝由我巴打
而家485 Post-study work stream係未已經無得Off Shore apply?
想問pr granted 係咪已經可以cancel ovhc?但 apply 咗Medicare仲未收到卡
攞緊485,仲差兩年先行倒HK pathway,想躺平,由我爸點睇?
佢又無話一定要有野做先可以申請
你鐘意拎住個visa 量地量足3/4年都得
見其他人都照搞其他PR visa,HK Pathway 當Plan B
1 代理的確可以從評估就可以協助。睇你自己情況要求吧。

2 可以。

3 EOI可以update,ROI可以withdraw再遞交,都唔會有影響。

4 189可以唔使。190唔一定,睇你申請邊個州。
改名既update,你要預2-4個禮拜。
想問申請190 visa落腳點鎖定墨爾本或悉尼大唔大機會成功,有冇其他需要注意同預先準備
你agent點講先?
第一次申請485的話,是的。只能境內申請。
可以。
當然可以,有得躺的話我都想躺。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞