One Piece 1106話 情報+討論 全島vs2

754 回覆
79 Like 9 Dislike
係咁俾人串依賴能力你都仲攞黎講
你地不如當呢套野唔存在仲好啦
御田打過最勁嘅人:巔峰羅傑,巔峰白鬍,用陰招嘅凱多
雷利打過最勁嘅人:黃猿,佢自己話同黑鬍打佢會輸
御田仲係凱多強者list嘅其中一人
佢同洛克斯,羅傑,白鬍,紅髮並列

由頭到尾
當時年資較淺嘅御田只輸巔峰羅傑,巔峰白鬍,兩個幾乎係全one piece 最勁嘅人
相反,雷利係無任何同白鬍,凱多呢類強者對戰嘅畫面,咁點樣證明佢強過御田?
御田因為早死去唔到巔峰,否則可以去到巔峰羅傑,巔峰白鬍嘅水平都唔出奇
所以凱多強者list先有佢
而雷利就一早去到頂點,無得更上一層樓
佢係勁,但唔足以同白鬍,凱多並列
唔好靠幻想,要講就講發生過嘅情節
尾田從來無畫過巔峰雷利同頂級強者對戰嘅畫面
相反,御田同巔峰羅傑,巔峰白鬍對戰嘅畫面就好刻意晝左出黎
凱多強者list有御田無雷利

御田屈居做白鬍隊長同羅傑嘅船員
但講實力佢根本係船長級別嘅人
除非尾田補返多D雷利嘅過去
否則御田嘅定位明顯係高過雷利
能力勁點解唔可以依賴
有人覺得黃猿就算無果實都好勁
你話佢依賴能力佢地會唔高興
之前就係因為呢樣野駡戰左幾十頁
而家你又係煽風點火
個人能力勁就唔可以依賴果實咩
係呀,有人話唔得,總之你話佢依賴果實就唔得
我都唔想再loop呢個topic
依賴咪依賴,我認同,佢高速,
如果真係快,打完羅傑10000拳都可以完好無缺。

我覺得可以依賴,天下武功,唯快不破
其實諗唔到個對立點
可能我蠢
情況等於你話富二代星二代依賴父幹
不論你係咪有意都好
佢地都會覺得你冒犯佢

正如你所講,個人能力勁就唔可以依賴父幹咩
補充,當然,實際上黃猿既攻擊有反制時間

漫畫時間,黃猿速度比骨仔慢
骨仔斬完人去到人地後面收刀,斬完都唔知咩事
御田vs 雷利
武器:一刀vs 2刀,但卓洛vs八仔同龍馬得知,刀多少係無分別 已知御田兩把肯定唔係黑刀,雷利無交代揸乜刀,不過內定係勁野,隨時版本更新果陣會交代佢用緊黑刀

果實:兩個都無

霸氣:
兩都有齊3色霸氣,武裝見聞色應該兩個差唔多,漫都無乜交代兩個呢兩種霸氣突出位,最多雷利知(但未必有)預見未來同見聞範圍大D
邊個勁啲即係霸纏之爭

實戰:
御 vs 羅杰 嘔血加飛走加唔係好反應到乜事但未訓,明顯果陣仲未識霸纏,因為佢見到羅白打果陣驚訝

御vs 白胡 有得打下,但白胡未出真力,無隔空,但打一刀,不分上下

御vs 保護罩佬 打唔爆 吹唔漲

御vs凱多 生死一戰,留傷痕比凱多,卓洛vs凱多落左霸纏,凱多問佢係唔係有霸王色,即係要係現代凱多身上留痕首要條件係有霸纏,但御田打果陣凱多正路未有宜家咁勁但其實果陣已經30幾歲,佢10幾歲出海,其實廿年實力分別不太大,但可能只係95分同100分既分別,應該跟羅杰果幾年學識霸纏。

雷利vs 黃猿 hea打 目的只係拖住佢 無乜實際打既畫面

雷利vs大笨象 表演左類似隔空打 但唔知用左乜霸氣落去
路飛當時諗到既係戰桃丸果招霸氣鎧甲,但無人知。起碼雷利一定知有霸纏,只係唔教,話曬跟左羅杰咁耐,加上御田都學左

雷利vs 黑胡 認輸(年老)版本更新大趨勢老野要整廢,就好似卡普

即係兩個識霸纏但邊個勁啲就睇時期

剛上羅杰船 雷利 >御田(未識霸纏)

落船 雷利>=御田 (學左霸纏但經驗不足)

跳on9舞時期羅杰海賊團已解散 御田>=雷利 (預設當佢未上黑刀,已退團雷利懶散去賭錢飲酒,相反御田大敵當前,唔會偷懶)

御田死後N年 雷利>御田 雷利總會修練進步下掛,等版本更新上埋黑刀就肯定雷>御,御肯定無得受惠黑刀,因為講明左

年老雷利時期 御>雷 (御田永遠年輕 vs 續航力唔夠既雷.唔會有得打)
熊篇好睇到
御田同雷利嘅分別唔止係一刀vs 2刀
而係一個係傳統劍士,一個唔係
one piece世界好多角色用刀,但用刀唔一定係劍士
雷利用腳擋黃猿,用掌隔空打大象
劍士根本唔會出呢D招
所以點解雷利係路飛嘅師父,因為佢除左用劍,仲精通埋體術

暫時已知煉成過黑刀嘅人,只有龍馬同鷹眼
兩個都係只用刀嘅傳統劍士,卓洛都係呢一類
黑刀應該係呢類劍士先會煉得到
對一個劍士黎講,黑刀代表巔峰
咁證明當年御田其實仲有進步空間
但對劍士以外嘅人,呢個標準係唔適用

兩年前雷利同黃猿打,已經睇到佢唔係用黑刀
唔係劍士加上退左休,佢兩年後突然煉成黑刀嘅機會可以話係零
有冇諗過霸纏出現係因為佢要完左d BUG
雷利=碧咸
御田=蘇亞雷斯
黃猿=美斯
入面D人物我全部都識,但我完全唔明你想表達D乜
無謂嘅戰鬥力比較 一世都拗唔到結果 唔知拗黎有咩意思
討論區都係互相交流睇法既地方
俾佢哋啦
青雉秒咗克力架
呢度好似畫到青雞好勁咁
以為扉頁劇情省略左戰鬥畫面,但估唔到動畫組真係就咁講克力架俾青稚秒左
話哂當年唔係靠娜美,克力架打四檔路飛佔哂上風
不過動畫整到黑胡子好有大boss feel,震震果實啲特效幾撚正
睇完黃猿表現,莫講話克力架,卡2嚟都照樣比青雉秒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞