Apple Vision Pro討論區 (2) 美國19/1 pre-order, 2/2正式發售

774 回覆
9 Like 10 Dislike
Sandwich debuts Theater for Vision Pro with exclusive The Talk Show Live event in immersive video

https://9to5mac.com/2024/06/10/sandwich-debuts-theater-for-vision-pro-with-exclusive-the-talk-show-live-event-in-immersive-video/
買街啦無香港得中國
終於有得買
Hong Kong is not China
樓主買?
試左機先
都係鬼佬d退貨機 二手野
Store有無得試機
Q&A
Q: 幾時公開發售?
A: 2024年1月19日美國優先pre-order,2月2日係美國正式發售。香港6月14日接受預訂,6月28日正式係香港發售

Q: 價錢?
A:
Vision Pro: $27999(256GB), $29499(512GB), $30999(1TB)
Apple Care+ : $3999
鏡片:冇度數 $749, 有度數 $1149

Q: 螢幕質素?
A: 3386 ppi, ~100° FOV, 平均 34PPD (by ifixit)

Q: 電量?
A: 35.9 Wh (電量唔係用mAh計,因為Vision Pro watt數唔同,大家平時用mAh嚟講電量其實唔太準確,不過大家都係比較smartphone,所以出到嚟又唔會太錯)

Q: 帶眼鏡點算?
A: 好難帶住眼鏡用Vision Pro,帶眼鏡最好買埋鏡片
另加蔡司鏡片價錢:
蔡司鏡片(冇度數) : $749
蔡司鏡片(有度數) : $1149

Q: 幾重?
A: 600–650 g

Q: 一條headband夠用?
A:
隨機送埋另一條頭頂過嘅headband,好多review話會舒服d

Q: 部機本身有電?
A:
冇,完全靠個尿袋比電

Q: 會唔會VR暈?
A: 大部分人試完都話冇

Q: 睇到VR片?
A: 暫時moon vr同skybox睇到,不過好似有bug

Q: 有Vision Mini/Air/SE?
A: 有掛,同上,等我Time Travel完先答你

Q: 你好,我係黎挑機笑Apple
A: 上一頁,出面手機台大把post 比你地發揮
visionOS 2

Q&A updated
起碼可以去卜香港store 體驗下先
想買Vision Pro,不過純休閒用,暫時無足夠動力出手。
三萬蚊買部機,當兩年後出新款想換,喺二手市場放只值兩三千,真係未過到心理關口。反而隔離po成日踩iPad Pro M4,雖然都係休閑用,但因為用嘅時間夠多,價格又唔算高,即使兩年後換新機,舊機唔值錢都唔會覺得唔抵。

有無巴打心態類似?
hk store幾時有得試
唔計商業醫學教育用途,而家個人用有咩賣點?
想買但好似目前用途有限
休閒用,用黎睇片又唔係fully support
作為生產力工具又好似未完善
即使我唔考慮價錢因素,買完返黎我都唔知有幾多情況用得著
所有apple產品都係發售日有得試
配件推介:
一定要用 open face system, 原裝light seal 太唔舒服+烘
Open face 仲可以戴眼鏡用

傳送門:
【淘宝】https://m.tb.cn/h.gfTh5YQ?tk=VDbMWCvP6Yb MF1643 「苹果vision pro头显版本舒减压佩戴方案平替官方遮光罩大耳朵同款」
点击链接直接打开 或者 淘宝搜索直接打开
睇戲
估唔到咁細嘅market 都有非官方配件出
試過晒咁多strap, 呢個最好用,同保留到原裝 solo knit band
哇巴打用緊AVP 嗱
一出就用到而家了, 係美國買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞