[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (95)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
唔知官方售價會加幾多呢
15k啦參考番100V炒價

然後出咗再炒到19000
大家都走咗去x100到
呢排大陸人玩菲林 應該唔會搶掛
諗定去邊間相熟舖頭訂定好過
又話今個月出gfx100sii,去咗邊
幾時先有副廠新長焦
xpro4睇個款冇乜希望今次summit出
宜家買xpro3定等x100 6好
等sigma
兩樣野嚟
兩樣都買又無衝突
反而x100 如果有埋ibis 同加返個十字D pad
我覺得已經好完美,sensor 加到40mp 仲無謂
市場追高像素, 小紅書ig用家唔理操作
我就唔信塞得落ibis
Sigma 傳出 12 14 F1.4果D
50-135 f2.8 registered咁耐都未出
呢幾支wide angle prime可能有排等
有啲期待 話晒前面嗰兩支都咁細支
但70300防水又可以加tc都有佢吸引之處
相對嚟講就貴啲 成6000蚊支
鏡頭二手算啦 粗用炸麻
Full List of Patented APS-C lenses by Sigma and Tamron

Sigma 10mm F1.4
Sigma 12mm F1.4
Sigma 13mm f/2
Sigma 14mm F1.8
Sigma 18-50mm f/2
Sigma 20mm f/1.4
Sigma 50-135mm f/2.8
Sigma 50-140mm f/2.8
Tamron 13mm f/1.8
Tamron 12-50mm f/4 VC
Tamron 60mm f/2

https://www.fujirumors.com/sigma-14mmf1-8-sigma-12mmf1-4-and-sigma-10mmf1-4-aps-c-lens-patent-spotted/?fbclid=IwAR3XbHfTd-tHzfe6SHqUFMcJbypJnkNjexu9Opo-GmJGeZlnvzX35nDx78w
請問邊頭有得試鏡,想試下xf 同xc 35.2有乜分別
冇記錯外型做做工上唔一樣之外好似其他都係一樣
有錯請屌正
係 不過我硬係覺得xf 成碌龜頭咁但係啲人話金屬xf 手感上好啲
咁你要取捨下
想問咁多位師兄 X-S20係唔係周圍都冇貨?
問咗幾間都冇
嘩 呢個消息幾時爆出嚟 一嚟咁多支
1850竟然有F2
另外50135同50140竟然係兩支嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞