[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (95)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
x100 series 都唔mij, 點起premium lime 到競爭
下部x-pro都凍過水
我記得我前年買機前上黎都講過類似既野
而家就覺得自己信仰不足
同樣係定焦機,x100v 貴過GR3,同富士自己既xt30ii / xs10 差唔多價錢,所以果陣先揀xt30ii
x100 貴既其中一個原因係個ovf 唔欣賞個ovf 既真係唔駛買佢
你唔買大把人買

上小紅書吹兩吹,dur蕉都扯返起啦
為個樣,你睇nikon zf 就知啦
為個樣咪厭貴啦
Zf入面個餡都係好嘢嚟
買x-pro lor
買gfx囉
係,依家富士gfx 真係低,50sii 19000$ 100s $29000
對家蝦嫂5xxxx x2d 100c
AF GFX 100 係可以
但低光真係唔得
快門會慢過FF
點解聽你地講富士中幅得個底大
連拍 對焦好似唔夠xt5 嗰啲旗艦比咁
對焦我冇留意,50/100m pixel 影raw當10張每秒連拍都好難搞,卡寫入又要快
二嚟影到又唔代表粒chipset handle得切,一影動態野成張變jelly咁
我諗因為對焦同連拍都同個readout speed有關 如果唔係x-h2s呢啲stack sensor機都冇乜價值
夠唔夠比係睇你比乜嘅啫 gfx100ii dynamic range 好似去到14個stop 多過x-t5 差唔多3個stop, sensor size 優勢啲raw sharpness高啲同 noise低啲, etc
A7III CMOS
影靜野又真係無對手,同x差好多皮

只係小升級
sensor唔同
processor唔同
多咗ibis
咁都仲只係小升級? 你仲想有咩改動
升左sensor 無升鏡頭無升電
x100對上支鏡頭用咗10年mk1至mk4都係同一支,係到mk5先升級
呢家支新鏡邊有可能淨係用一代就換

用大電定細電我又唔覺得係稱得上做咩重要upgrade,反正換大電整厚部機又有班人話唔鐘意,純粹睇fuji揀邊一面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞