[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (95)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
想問吓巴打呢個plan有冇話限制幾多個device
因為有1pc 1macbook 遲吓可能再換埋MacBook
覺得本身d鏡有咩唔滿意想換先
subscription都幾抵
一年$579
有時zoom得唔夠遠 想影女女樣
但又怕人行得太近
所以係咪應該買支長焦d 既鏡(同時想大光圈)?

定係應該買支天涯鏡?(但好似好大支 光圈又細)
影漫展呢啲活動係變焦方便D既 不過可以加支機頂小閃燈
師兄有無咩鏡頭建議
用開唔洗錢, 無端端要比
以前買過C1 pro舊版, 但係我用唔着咁多功能.

要搵下有無平啲嘅取代品.
Tamron同Sigma既變焦都ok啦
睇要輕定幾多焦距 好睇你需求
原廠我冇錢玩 我剩係得viltrox 27mm f1.2 同viltrox 75mm f1.2 做budget 鏡
16-80
用返c1 pro舊版
最大光圈得F4 難搞啲
舊版食唔到x-t5
呢個真啊ching
不過我都知筆直有限
多謝回覆
師兄有無平時用開做咩
如果去旅行 要換鏡咪好似有d麻煩(我都知有d 明知故問 自
咁咪即係用得著佢啲功能
所謂新版啲新功能其實最重要都係食到新機raw
多數室內影人多
如果細房影相27mm都好夠
反而75mm只可以影到大頭至半身 甚至影唔到
你又啱
我淨係用基本嘢,拉下光暗,crop, contrast, wb, saturation

要比1千蚊有啲貴
試下用fuji x raw studio轉tiff
再扔入舊c1pro/其他執相software搞
但老老豆豆,我覺得咁樣好煩下

解raw呢下我覺得冇咩平/免費software會做得好
就算LR比起C1都冇咁好
新一年祝大家長影長有
真,一放到LR乜機內setting 都冇哂
C1比LR開出嚟靚D(我覺得肉眼都好大分別
https://youtu.be/As86yIEes1E?si=KZsTYKIXEgNC3npM
富士另一隻免費silkypix, 慢到痴線
不過學你話齋,出tiff似乎可行,視乎C1睇唔睇exif個camera model
要不是Lr有Ai同平啲一次過sub埋Ps
+1, lr built in denoise之後畫質都好左嘅 就算唔用本身個denoise好似普遍lr同export去其他software再round trip返黎都smooth啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞