[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (95)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
真係好鐘意呢枝鏡
茶杯size又方便

standard zoom仲要有2.8
磨砂面又靚
仲要 made in Japan
2月幾號?有啲期待

XT5 + Sigma 23 F1.4 NN & NC filter
Sigma 23掃街都幾好用
但唔知點解無咩人討論

原厰二代太好🫤🫤🫤
呢度係咪東涌
明顯係

XT5 + XF16-80mmF4 R OIS WR with NN Filter
想問下23 f1.4 r lm wr 收光圈個陣focus聽到有啲光圈葉聲正唔正常
(鬆快門之後都聽到啲光圈葉慢慢收返埋)
影依set有咩諗法?

我講小小意見先,見有明顯主體做主題但因為陰天影就好感覺上太平面冇乜感覺,有種我啱啱買咗新機加大變焦禁下快門個種感覺(因為我都有影過類似既相)

不過都多謝分享,影多啲大家可以討論下諗法
照計線性應該冇乜聲,跌過嚟?
無跌過
係afs 先會有啲光圈葉聲(鬆制個下會一格格)
AFC反而無乜
咁可能要等其他巴打覆你
唔記得覆個物理filter
物理filter係1/4黑柔,用咗年幾覺得如果長掛既話1/8就夠都係睇影咩先諗用唔用。

但其實入LR花小小時間都執到,始終用咗就影唔到本身冇上既效果
睇唔到可能我問題?
會唔會轉其他platform ?
係我自己手殘 sorry

https://myppt.cc/m1poj AFC
https://myppt.cc/SYJcN AFS
睇完你comment拎上手試我自己支23.4 但冇你講呢個問題 afc, afs, mf全部都聽唔到聲 係轉去睇相先會有聲
修正返 睇完你段片先知你做緊乜 我果支都有收光圈嘅聲但同你唔同 afc係一聲 afs係兩聲(afs我果支係會開大左個光圈葉再縮返去指定個光圈大細)
ps: 用x-s20 個s-mode黎試 希望幫到你
我用呢個鏡頭 都係16-50左右 過左50好難睇

呢set 相大部分用35試
都試過,拎埋上去富士都話冇問題
自己發現開大光圈用afs,光圈葉同你個video入邊一樣,同埋你留意下個EVF會係咁閃
解決方法就係用返afc
多謝師兄同另一位用xs10嘅師兄解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞