[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (95)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
呢支最大光圈有冇f8?
我都睇中咗xt30ii + 27mm f/2.8
40mm snapshot影人同街拍都幾ok 最緊要本體同鏡都細細枝

想搭單問埋ttartisan枝27mm f/2.8點? 我有睇對比 都係暗角明顯啲 邊位冇咁sharp 但係軚色夾返銀色body 但900蚊用嚟玩 好似好夠用
聖光flare,買左一個星期即放

不過收一級會好啲嘅
嘩我屌 好彩問一問呢到師兄們 咁我都係乖乖地買返原廠版
佢呢張好少事
我拎去夜晚street snap,影街燈佢個flare係一粒星芒唔平均咁爆開哂個隻
咁都有時間成本既
要玩咊可考慮 星矅28mm f2.8 薯片鏡
有錢就宮崎 28mm f1.7

極緻輕薄
富士駁福仔m鏡其實都係大宗流派
唔追求性能 只追求手感 體積
出街一定冇壓力

都幾多人轉接m42 或m mount 上富士
尤其係pro 系 夾返個rf 樣

完全認同師兄
相機唔淨係講效能 追新嘢嘅工具
用得好嘅 啱嘅 咩都係好機好鏡

用緊富士xe3 加福仔21/4
我覺得影相真係好睇個人習慣,無可否認富士定焦有返一定水準。始終我都未用過原廠定焦好難去定論啲咩。但係我覺得影相都係自己開心咗先,始終我諗大部份人又唔係靠部相機搵食,如果係搵食呢啲就另計啦。

冇嘅個個追求都唔同
有啲人係器材撚
有啲人真係鍾意影相嘅過程
有啲人淨係鍾意J張相/調色

我始終都認為肯帶出街又用得放鬆先至係好相機
利申:近排用iPhone影就算
係日本amazon入手咗福仔27mm,3300港紙左右,又輕畫質又唔差
想問下各位大佬想問下係fujifilm eshop自取,係咪可以去即時拎現貨,定都係要等佢通知你? 感謝
啱啱睇左 原來要7日後 感謝
仲有暗角勁嚴重
不過有時我會想快手snap af對我黎講都幾緊要(同埋暫時能力未去到可以好快mf到想要既野)
咁睇可能我會揀返fuji27 2.8會好啲 旅行影人同景都ok
係夜晚影落會暗少少但當係菲林mode effect
有冇人諗住未開訂就訂定100vi先
大舖唔收你訂, 細舖收訂都唔敢俾
使用習慣啫
有人將27 2.8 改手動都見過
[url]
https://www.yukosteel.com/2019/05/mod-manual-focus-lens-from-fujinon-xf.html?m=1
[/url]

我反而唔鐘意27 2.8 佢成日拉風箱 又嘈
手動鏡其實對焦冇想像中咁慢
唔好用AF鏡啪去MF擰下擰下咁諗
有冇知東京依家仲有冇x100v現貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞